Juho Pulkka vaikuttaja läheltäsi

Kaivoslaki on päivitettävä vihdoin 2000-luvulle

Viime viikolla julkaistu hallitusohjelma on kiinnostavaa luettavaa ja uusia tuulia on luvassa monille eri sektoreille. Ohjelmaan sisältyy myös aikeita uudistaa kaivospolitiikkaa, minkä vaikutukset ovat laajemmat kuin äkkiseltään arvaisi.

Teimme reilu pari vuotta sitten Jyväskylän yliopistoon pro gradu -tutkielman sosiaalisesta kestävyydestä kaivannaisteollisuudessa.  Gradussa pohdimme muun muassa, kuinka luontoarvoja ja kaivannaisten hyödyntämistä ei voida erottaa toisistaan, ja kuinka tasapainon löytäminen näiden luontoresurssien käyttämiselle on tärkeää. Toimme esiin myös vanhentuneen kaivoslain kehittämisen tärkeyden. Kysyimme myös: voiko kaivostoiminta koskaan olla sosiaalisesti kestävää vaikutusalueellaan?

Hallitusohjelmassa linjataan, että kaivoslaki uudistetaan. Lähtökohtana uudistamiselle on ympäristönsuojelun ja paikallisen hyväksyttävyyden sekä vaikutusmahdollisuuksien parantaminen. 

Juuri paikallinen hyväksyttävyys ja kaivostoiminnan sosiaalinen kestävyys, sekä toisaalta sosiaalinen oikeutus nousivat tutkielmassamme epäkohtina esiin. Media-aineiston tarkastelu osoitti, ettei paikallisella tasolla kaivannaistoimintaa koettu sosiaalisesti hyväksyttäväksi, vaikka yleisesti ottaen puhuttiin, kuinka kaivannaiset ovat meille yhteistä kansallisomaisuutta, josta kaikki hyötyvät, erityisesti paikallisesti. Tarkastellussa asiakirja-aineistossa, joka kuvasti valtiollista diskurssia, sosiaalisen kestävyyden ja oikeutuksen ongelmaa sen sijaan ei nähty. 

Kaivos sijaitsee aina jossain ja on jollekin yhteisölle aina paikalliskysymys, olkoon tämä yhteisö vaikkapa kunta, matkailutoimintaa harjoittavat yrittäjät tai porojaan laiduntava paliskunta. Jos haluamme kaivoksien kehittyvän Suomessa ja kenties uusia perustettavan, onkin koko prosessille saatava sosiaalinen hyväksyntä ja oikeutus.

Toisena nostona hallitusohjelmasta otettakoon kaivosveron mahdollisuus. Harmillisesti kirjaus on ohjelmassa vain selvitettävänä asiana, kuten moni muukin asia hallitusohjelmassa. Toki asia tulee ensin selvittää, vaikkakin kaivosyhtiöt halutaan selkeästi panna verolle ja tälle löytyy poliittinen tahto. Vielä alkuvuodesta kaivosveroa kannatti kuusi eduskuntapuoluetta (Yle 10.1.2019). Myös gradussamme näimme kaivosveron yhtenä kaivostoiminnan haittojen kompensointina yhteiskunnalle.

Kaivannaistoiminnan hyväksyttävyyden kannalta on äärimmäisen tärkeää, että maaperän kaivannaisista saadaan yhteiskunnalle kohtuullinen korvaus. Tämä tarkoittaa erillisen kaivosveron käyttöönottamista sekä myyntivoittojen verottamista silloinkin, kun kaivosyhtiöiden omistajuus on rajojemme ulkopuolella. Jokaisen kaivoksen taru on rajallinen ja kerran louhittua kaivannaista ei ilmesty uudelleen louhittavaksi. Yhteiskunnan on siksi saatava osansa maan aarteista kaivoksen toiminta-aikana.

Lopuksi todettakoon, että kaivoslakia kyllä uudistettiin muutama vuosi sitten. Tuolloin lakiin jäi valuvikoja ja uusinta kaivoslakia on kritisoitu voimakkaasti. Kaivoslaki onkin päivitettävä aidosti 2000-luvulle, kuten tuoreessa hallitusohjelmassa viitoitetaan.

* Teksti on julkaistu Iisalmen Sanomissa 15.6.2019.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Taisi tänä keväänä tulla täyteen 50 vuotta siitä, kun tentin silloisen kaivoslain. Ympäristö ei muistaakseni ollut priorisoitu kovin korkealle siinä versiossa.

Muuten ensimmäinen työpaikkani 'valmiina' oli Suomen Talkki Oy, jolla silloin oli Talvivaaran kaivosvaraukseen liittyvät oikeudet. Se on eri tarina.

Käyttäjän Ari-PekkaLeppnen kuva
Ari-Pekka Leppänen

Hyvä jos kaivoslakia uudistetaan. Maan rikkauksien hyödyistä pitää jäädä enemmän kotimaahan. Mikään valtio maailmassa lahjoita öljyvarojaan öljy-yhtiöille ilmaiseksi mutta Suomi lahjoittaa mineraalinsa ilmaiseksi kaivosyhtiöille.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Juho Pulkka, hyvä, että kirjoitit kaivoslain uudistamisen tarpeesta ja taustanasi tutkittua tietoa. Hyvä, että ylläpito nosti kirjoituksesi esiin, näin toivottavasti saa näkyvyyttä.
Lapsuuteni maisemista kaivetaan kultaa tuottoisasti. Puhtaat tammukkapurot alkaa olla jo vähemmän puhtaita.

Se tuotto mikä kullasta jää on tietysti verotulo työläisten palkoista kunnalle. Todella järjetöntä, että annamme muun hyödyn ylikansallisille kaivosyhtiöille.
Kaivosvero ei pitäisi olla vain puhetta suunnitelmasta. Uuden hallituksen tulisi toteuttaa se ja pikimmin.

Pelko, että verotus saa kaivosyhtiöt hakeutumaan muualle on lapsellinen. Kyllä niillä tuotoilla on varaa veroakin maksaa, mutta kukapa ei haluaisi kääriä kaikki voitot omaan pussiin, kun mahdollista.

Käyttäjän hpeltola kuva
henri peltola

Tässä olisi hippihallitukselle hyvä paikka saada aikaan jotain hyödyllistä. Demarit saisivat nostaa kaivosveroa, Vihreät voisivat vaatia kaivosyhtiöitä siivoamaan sotkunsa ja huolehtimaan luonnon monimuotoisuuden säilymisestä ja Vasemmisto näyttäisi globaalille kapitalismille pitkää nenää.

Toimituksen poiminnat