Juho Pulkka vaikuttaja läheltäsi

Perustulo on pitkäaikainen unelma

Pian tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun Suomessa maksettiin ensimmäiset perustulot kahdelletuhannelle kokeiluun arvotulle. Perustulohankkeesta ei ole viime aikoina paljon puhuttu, sillä kokeilun tuloksista ei vielä juuri tiedetä. Muista käynnissä olevista uudistuksista erityisesti sote-uudistus on puhututtanut enemmän, ja syystäkin.

Kokeilun myötä mahdollisesti jalkautettava perustulo on sosiaalipoliittisena reformina merkittävä. Esimerkiksi Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen on arvioinut, että perustulo voi aktivoida kouluttautumaan, työelämään tai kuntoutumaan nykyistä tukiviidakkoa paremmin. Samalla perustulo luo pohjan vakaammalle huomiselle, kun tukien varassa roikkuvan ihmisen ei tarvitse pidellä kiinni useasta eri säikeestä, vaan yksi verkko riittää kannattelemaan.

Ajatus perustulosta ei ole uusi: sitä on pyöritelty eri muodoissa jo vuosikymmeniä. Keskustan linjana perustulo muodossa tai toisessa on ollut 1980-luvulta saakka, nuorisosiiven unelmana hieman pidempäänkin. Kolmenkymmenen vuoden aikana olemme lopulta päässeet pisteeseen, jossa perustuloon siirtyminen on jo hyppysissämme. Kokeilun onnistuessa perustulo on todellisuutta muutaman vuoden päässä.

Siirtyminen perustuloon, olkoon malli lopulta mikä hyvänsä, on nykyisensuuntaisen yhteiskuntarakenteen säilymisen perusedellytys. Teknologia ottaa harppauksia, minkä myötä muun muassa työ muuttaa muotoaan. Tämä taas johtaa monien perinteisten ammattien ja työurien katoamiseen. Perustulo mahdollistaa matalabyrokratisen toimeentulon eri elämäntilanteissa, mikä kannustaa tarttumaan erilaisiin hankkeisiin paremmin ilman jatkuvaa laskelmointia menoista ja tuloista.

Ennen kaikkea perustulo mahdollistaa toimeentulon ilman pelkoa oman aktiivisuuden vuoksi menetetyistä tuista. Kouluttautuminen, kuntoutus ja työelämä tulevat todennäköisemmiksi ratkaisuiksi niille, joiden on aiemmin ”kannattanut makoilla kotona”.

Kun perustulo kannustaa työhön, selkeyttää se myös oravanpyörän rattaisiin juuttuneen ihmisen elämää. Yle uutisoi (9.1.2017) vuoden alussa, kuinka eräs perustulokokeiluun valittu entinen yrittäjä vapautui sanojensa mukaan orjamarkkinoilta ja sai kansalaisuutensa takaisin. Tämä kertoo vahvaa viestiä siitä, kuinka nykyinen systeemi sosiaalietuuksien viidakossa voi viedä mehut kaiken kokeneelta yrittäjältäkin.

Perustulon aikakautena yhteiskunnan ja yhteisöjen yhteiseksi haasteeksi nousee huolehtia siitä, että ihmisellä on eri elämäntilanteissa mahdollisuus tekemiseen ja osallistumiseen. Tilille kilahtava raha, kokeilussa määrältään 560 euroa, ei autuaaksi tee, vaan on vain yksi askel kohti mahdollisuuksia. Tekeminen voi olla perinteistä työtä tai vaikka järjestötoimintaa. Myös tekeminen, josta ei suoraan makseta palkkaa tulee nähdä arvokkaana, sillä sen määrä tulee kasvamaan.

Perustulokokeilun tulokset tulevat olemaan mielenkiintoisia, ja muutaman vuoden kuluttua meille selviää, millaisen perustulon reilu satavuotias Suomi ansaitsee. Unelmointi perustulosta ei siis lopu vielä.

* Teksti on julkaistu Iisalmen Sanomissa 11.12.2017.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Ennen kaikkea perustulo mahdollistaa toimeentulon ilman pelkoa oman aktiivisuuden vuoksi menetetyistä tuista.

Onko Kelalle annettu väärät ohjeet Stvm/hallitus?
Tässä käy samoin kuin Tiilikaisen 300e jota "ei" vähennetä työttömältä tuesta.

Perustulo vähennetään seuraavien etuuksien nettomäärästä:

työmarkkinatuesta ja peruspäivärahasta
ansiopäivärahasta

Erityistä muihin etuuksiin liittyen

Toimeentulotuki
Perustulo otetaan toimeentulotuessa huomioon tulona. Toimeentulotuki määräytyy perustulokokeilun aikana kuten ennenkin.
-Työstä kieltäytyminen voi vaikuttaa toimeentulotuen perusosan suuruuden alentamiseen.
Lähde:
KELA

Puhdas tulonsiirto vain tuloja saaville verovaroista.Yksi uusi etuus verovaroista mitä ei köyhät ja työttömät saa. Laki Toimeentulotuesta-94.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Perustulon ongelmia:
1) Saako henkilö perustuloa jos hänellä on vain oleskelulupa?
2) Saako henkilö perustuloa myös ulkomailla oleillessa tai jopa siellä asuessaan?
3) Voidaanko perustulo evätä vaikkapa rikosten tai väärinkäytösten vuoksi?
4) Eikö kaikkien kannata silloin alkaa yrittäjiksi?
5) Vääristyykö kilpailu?
6) Mahdollistaako perustulo ikuiset työharjoittelijat?
7) Kannattaako suurempi palkka?
8) Tuleeko perustulosta sosiaalinen hirviö?
9) Tuleeko tyhjäntoimittamisesta uravalinta?

http://puppek.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215602-peru...

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Minä olin odottanut välituloksia raportteineen marraskuulta. Tulokset halutaan kuitenkin julkaista vasta kokeilun jälkeen eli viimeistään vuonna 2019 tammikuun jälkeen.

Rivien välissä huomasin, että tuloksia ei tahdottu kertoa, ettei vaan media sorru sitten vääristelemään ja sitä kautta vaikuttamaan kokeiluun valittujen käyttäytymiseen. Ei ihme, että minulla on ajat sitten mennyt luotto mediaan, kun he hakevat aina klikkaustienestejä, jotta uutiset otsikkoineen myisivät.

Itsekin huomasin median vääristelevän monia asioita, joita Kelan tutkimusblogissa olleet henkilöt ovat joutuneet useaan otteeseen oikomaan virheellisiä uutisointeja ja suurin syy median sortuminen klikkauksien ansaitsemiseen on se, että kukaan ei ole perehtynyt kunnolla materiaaleihin.

Noh. Nyt tilanteelle ei voi mitään ja olen hyvin pettynyt, ettei välituloksia nyt saada. Tässä tilanteessa kannattaa jokaisen pitää mielessä, että tulokset julkaistaan juuri sopivasti, kun edessä on taas eduskuntavaalit ja mahtaako kukaan media noteerata lainkaan perustulokokeilun tuloksia?

Joissakin someviestittelyssä olin lukevinani rivien välistä, että tämä uusi systeemi toimisi paremmin kuin tämä nykyinen systeemi, joka perustui siihen aikaan, jolloin lähes kaikilla oli kokopäivätöitä ja työttömyysjakso ollut lyhyt. Niin sellainen systeemi ei enää toimi nykypäivänä ja joutaa roskikseen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
että tämä uusi systeemi toimisi paremmin kuin tämä nykyinen systeemi,
"Toimiihan" se juu
1) Tuloja saavat sai uuden etuuden verovaroista ,muiden Kela-etuuksien lisäksi.
2) Työtön sai + -=0 käteensä perutulosta .Käteen vielä 1.1-18 jälkeen entistä vähemmän uusien leikkausten takia .

Sillä autettiin tuloja saavia ei niitä työttömiä josta hallitus kehuskeli.
Mihin muuten tuloja saavat tarvitsee sosiaalita tukea jopa ansiosidonnaisena tulojen mukaan?

Kun köyhimmiltä ja tulottomilta viedään joka "perustulo" ja ansiosidonnaisena ei saa mitään kun ei ole työttömillä tuloja.
Kertaalleen maksetut verot työttömyyskorvauksista 20% ja nyt palautetut liikaa perityt verotkin Kela vie toimeentulotuesta?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@4. En tiennytkään, että sinä saat etukäteen perustuloista olevien ihmisten rahatietoja? Sen takia pyydänkin, että lopetat nuo olettamuksesi heti tähän. Tuntuu siltä, että sinä puolustat sitä vanhaa systeemiä, joka EI OIKEASTI toimi enää.

Toimituksen poiminnat