Juho Pulkka vaikuttaja läheltäsi

Kohtaamisia kesässä

Sain viime viikolla käydä viemässä kaupungin tervehdyksen Suloisessa Suomessamme -taidenäyttelyn avajaisiin. Avajaisissa oli todellista puutarhajuhlan tuntua: aurinko paistoi, ihmiset hymyilivät ja huiluduo loi tunnelmaa. Raatihuoneen taakse olikin kokoontunut runsaasti väkeä, josta valtaosa lähti avajaisten jälkeen vaeltamaan taideteosten lomassa Pohjolankatua pohjoiseen.

Kun olen näyttelyn jälkeen ajanut pitkin Pohjolankatua, miltei poikkeuksetta joku on kävellyt koivukujalla taidetta tutkaillen. Kuten tervehdyksessäni totesin, on hienoa, että taide tulee lähelle ihmisiä, eikä piilottele vain gallerioiden kätköissä. Toki gallerioille on paikkansa, mutta mahdollisuuksien rajoissa on esimerkiksi Pohjolankadun koivukuja mitä mainioin paikka näyttelyille. Kunhan vain katsoja muistaa nousta autosta kun mielenkiinto näyttelyyn herää, ettei liikenne vaarannu.

Mielenkiintoa on herännyt suuntaan ja toiseen: näyttely on herättänyt tunteita. Tämä on taiteen yksi tehtävä, eikä taiteen tarvitse aina kaikkia miellyttää. Kaikki koivukujan teokset eivät välttämättä ole jokaisen mieleen, mutta monipuolinen kokonaisuus tarjoaa jokaiselle jotakin. Jos Suloisessa Suomessamme -taidenäyttely on vielä jostain syystä kokematta, niin varaa tunti aikaa ja kävele Pohjolankatu etelästä pohjoiseen tai päinvastoin - kuinka parhaaksi näet.

Perinteiset kesätapahtumat Ylä-Savossa Eukonkannon MM-kisoista Olusiin ovat vakiinnuttaneet asemansa ja kuuluvat monen yläsavolaisen ja muualta tulevan kesäkalenteriin. On kuitenkin hienoa, että syntyy myös uudenlaisia tapahtumia, joista osa on kertaluontoisia ja osa jää elämään pidempään. Kesätapahtumat ovat luonnollisesti paikallisille tärkeitä, mutta sanan levitessä onnistuneet tapahtumat houkuttelevat ihmisiä kauempaakin. Kotimaan matkailu avartaa kummasti ja luo vireyttä pitäjään kuin pitäjään. Tapahtumakävijä todennäköisesti vierailee paikallisissa ravintoloissa ja parhaimmillaan ottaa mökin vielä yöksi, jos sukujuuret eivät takaa majapaikkaa.

Olipa tapahtuma taide-, kulttuuri- tai urheilutapahtuma, kokoaa se ihmisiä yhteen. Väliaikakahvilla tai pelipaitaa sovittaessa on luontevaa rupatella tuttujen ja tuntemattomienkin kanssa. Yhdessä koettuna tapahtumien sisällöistä aukeaakin usein uusia puolia.

* Teksti on julkaistu Iisalmen Sanomissa 11.7.2017.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat