Juho Pulkka vaikuttaja läheltäsi

Brexitin myötä Fimealla olisi iskun paikka

Pari viikkoa sitten saimme lukea arvattavia uutisia Fimean suhteen. Selvitysmies Osmo Soininvaaran raportti ei ollut yllätyksellinen ja nyt hetken tuota raporttia makusteltuani on syytä nostaa eräs toinen ulottuvuus esiin. Sitä taas mikään ei muuta, että eteläiset poliitikot ja virkamiehet saivat (taas) sen mitä halusivat. Viraston pääpiste pysyköön Helsingissä.

Vääntöä Fimean pääpaikasta on käyty aktiivisesti lähes kymmenen vuotta, joka on tämän mittaluokan asian suhteen surkuhupaisan kauan. Ihmettelemättä en voi olla myös pohjoissavolaisen kansanedustajan Heikkisen (kesk.) toteamaa, että Soininvaaran selvitys olisi alueellemme vahvasti myönteinen (SS 19.1.). On totta, että Kansallisen neurokeskuksen sekä THL:n tutkimuslaitos Masoten saaminen Kuopioon olisi myönteinen asia, mutta eivät nämä yksioikoisesti korvaa Fimean tulevaisuuden potentiaalia. Vahvaa myönteisyyttä en näe, sillä esityksen mukaan Masote:n toimipiste tulisi joka tapauksessa jokaiselle yhteistoiminta-alueelle. Kuopio ei siis olisi esityksessä mikään poikkeus muiden yliopistosairaalakaupunkien joukossa.

Työskentelin viime vuonna eräässä KYS:n kehittämishankkeessa ja näin tuolloin potentiaalin, mitä KYS:n Neurokeskuksella olisi antaa kansallisesti, jopa kansainvälisesti. Fimea ja Kansalllinen neurokeskus eivät olekaan joko tai, vaan olisivat voineet olla sekä että vaihtoehtoja ja virastoja Pohjois-Savolle. Näin siis on, jos edunvalvontamme tähän pyrkii.

Väittävät myös vielä, ettei Kuopioon saataisi osaavaa työvoimaa. Itä-Suomen yliopisto tuottaa jatkuvasti osaajia, joilla pitäisi olla osaamista juuri Fimean tarpeisiin. Kaiken lisäksi muutaman vuoden päästä Fimealla voisi olla edessä massarekrytointi, joka ei rajoitu vain Suomeen.

Britannialla on toistaiseksi suuri rooli EU:n lääkevalvonnassa, sillä sen vastuulla on lähes kolmannes lääkkeiden myyntilupien arvioinneista. Muun muassa myyntilupien arviointi on yksi Fimean perustehtävistä ja kuten tiedämme, kasvavat sekä lääketeollisuus että lääkkeiden käyttö vuosi vuodelta. Euroopan lääkevirasto EMA sijaitsee vielä Lontoossa ja Brexitin myötä ainakin Ruotsi on aloittanut aktiivisen kampanjoinnin saadakseen EMA:n itselleen. Myös Tanska on ilmoittautunut kisaan mukaan. Suomi on taasen ministeri Mattilan (ps.) suulla varovaisen positiivinen asian selvittämisen suhteen. Vai että varovaisen positiivinen.

Nyt Fimealla ja ministeri Mattilalla olisi iskun paikka, mutta menevätkö kansainväliset hankkeet sivu suun, kun sisäisen nujakointi vie kaikki mehut? Jos viimeiset vuodet eivät olisi menneet nahisteluun, uskon, että Fimealla ja kansallisesti Suomella olisi huomattavasti vahvemmat lähtökohdat hakea EMA:n pääkonttoria Suomeen. Toivonkin, ettei Fimea jää kehäraakiksi eurooppalaisilla molskeilla.

 

* Teksti on julkaistu Savon Sanomissa 2.2.2017.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat