Juho Pulkka vaikuttaja läheltäsi

Apis Fennica ruokailee Suomessa, mutta asuu Ruotsissa

Latinaksi mehiläinen lienee apis. Vapaasti johdettuna suomalainen mehiläinen nimettäköön Apis Fennicaksi. Tämä pörriäinen kerää metensä Suomesta, mutta palaa kauden päätteeksi meren taakse tyhjentämään kuormansa.

Iltalehti uutisoi maanantaina, kuinka terveysyhtiö Mehiläinen on riidoissa verottajan kanssa. Suhteutettuna Mehiläisen velka-asteeseen, liikevaihtoon ja muihin talouden tunnuslukuihin, ei 12 miljoonaa euroa ole mikään mahdoton summa. Periaatteellisesti asia on kuitenkin merkittävä. Antamalla lainoja emoyhtiölle on Mehiläinen vivuttanut velkojaan toisaalle, mikä on ollut käytäntönä kiertää veroja ennenkin.

Mehiläisen yhteiskuntasuhteiden johtaja, politiikan kiemurat tunteva Lasse Männistö vakuutteli Iisalmen Sanomissa 28.8. kuinka "Mehiläinen maksaa veronsa suomeen". Varmasti on maksanutkin niiltä osin, kuin se on pitänyt tulojaan suomalaisen voudin näppien ulottuvilla. Ettei kyse olisi ollut vain muodollisuudesta? 3,8 miljoonan euron veropotti kuulostaa äkkiseltään hyvältä, mikä pitänee suuren yleisön tyytyväisenä. Mehiläinen on kyllä investoinut ja velkaantunut siinä samalla. Pienellä epäilyksellä ja tunnuslukujen tarkastelulla, pitäisi verotettavaa olla enemmän. Tai sitä ainakin sopisi olla, ellei mesi kiertäisi naapurimaahan.

Sote-uudistuksen myötä erilaiset terveysyhtiöt pääsevät hääräämään soten eri osa-alueiden ympärille. Isoista, lähinnä jo kansainvälistyneistä terveysyhtiöistä, ei kuva ole kovin mairea: verosuunnittelusta ja -pakoilusta on syytetty mm. Attendoa ja Mehiläistä, eikä luotto muihinkaan suuriin toimijoihin ole suuri.

Apis Fennica ja muut herhiläiset kyllä löytävät maakuntakukkamme. Vai pitäisikö sanoa sote-kukkaset ja kakkarat, joissa mettä riitttää kannettavaksi näköjään merten taakse asti. Nyt tarvittaisiin laajasti poliittisia tarhaajia, jotka rakentaisivat pesiä kotimaahan jokaiselle pörrääjälle. Tai sitten tarhaajat saisivat myrkyttää lentoreitit naapurin puolelle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Mehiläinen ei ole paljon sadostaan Suomeen jättänyt.

Toimituksen poiminnat