Juho Pulkka vaikuttaja läheltäsi

Kun maksasi sanoo poks!

Kesä on aikaa, jolloin milloin millainenkin (h)ajatelma menee mediassa varsin huoletta lävitse mediatalojen kärkkyessä uutisia ja siitä poikivia kirjoituksia. Yksi kevään ja kesän nostoista, jota on ruodittu varsin näkyvästi, on ollut apteekkitoiminta ja sen sääntely. Ahnaat apteekkarit keikkuvat verotilastojen kärjessä ja tähän olisi syytä puuttua topakasti markkinoiden näkymättömällä kädellä. Keskustelu on tärkeää, mutta millä keinoin alaa kehitetään, on asia erikseen.

Vapaiden markkinoiden ideaaliin uskoen sääntelyä puretaan käymällä norminpurkutalkoita. Samaan purku-urakkaan sopisi ideologisesti apteekkialan sääntelyn purkaminen ja alan antaminen markkinoiden hoitamaksi. Taloustieteen klassikko Adam Smithin lanseeraama näkymätön käsi kyllä hoitaisi, että ahnaat apteekkarit saisivat nenilleen. Vai hoitaisiko sittenkään? Vaikkapa kansainvälinen vertailu ei tue väitettä, että alan vapauttaminen juuri laskisi hintoja tai muutenkaan koituisi kuluttajan – siis meidän tavallisten tallaajien – parhaaksi. Todennäköisesti kansainväliset suuryhtiöt pääsisivät temmeltämään Suomeenkin ja tekemään voittonsa, kuten on käynyt muualla.

Nousukkaat liberaalit kuvittelevat tietävänsä, miten asiat tulisi hoitaa. Kuitenkin: sivusta on helppo kommentoida. Usein sivustahuutajilta unohtuu muun muassa, kuinka lääkehaittoihin kuolee jo nyt länsimaissa enemmän ihmisiä kuin liikenteeseen. Päivittäistavarakaupat ovat hinkuneet jo vuosia käsikauppalääkkeitä hyllyilleen ja nyt ne ovat saaneet uusia äänitorvia. Kyllä maksa kestää läpi elämän, mutta kuinka monella se poksahtaisi parasetamolin huolettomasta käytöstä nykyistä aiemmin?

Lääketurvallisuuden takaaminen on humpuukin aikakautena keskeisiä tavoiteltavia asioita terveydenhuollossa. Homeopatiat ja erilasiet höpöhöpö-hoidot menevät kyllä kaupan, kun mannekiiniksi ryhtynyt pseudotieteilijä niitä markkinoi. En epäile hetkeäkään, etteikö alan sääntelyä purettaessa kaikki keinot rahan tekoon nousisi esiin. Keski-Euroopassa kulkiessani apotheke-homeopathie -kyltit ovatkin valitettavan tuttu näky. Mitään tieteellistä näyttöä homeopatian tehosta ei ole esitetty.

Jos jotain tulisi tehdä, niin se ei ole ainakaan alan vapauttaminen. Monopoliasemiin ja kelvollisiin tuloksiin voidaan kyllä puuttua järkevimminkin menetelmin. Nykyisin apteekit toimivat apteekkarin omalla riskillä. Voisiko mekanismi, jossa apteekkeja kannustetaan kilpailemaan reviiristään, toimia? Näin toimisi huutokauppamenettely. Apteekkari, joka haluaisi Helsingin keskustan paraatipaikan, saisi kalliin vuokran lisäksi huutaa toimiluvastaan alueelle todennäköisesti enemmän, mitä vaikkapa Iisalmen Kirkkopuistoon haluava apteekkari. Savukosken sivuapteekista tuskin suurta huutokauppaa syntyisi, vaan paikan saisi varsin huokeasti.

Menettely ei vaikuttaisi lääketurvallisuuteen, mutta laittaisi apteekkarit miettimään, mitä hyvistä apajista kannattaa oikeasti maksaa.

 

* Teksti on julkaistu Iisalmen Sanomissa 19.8.2016.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Kyllä maksa kestää läpi elämän, mutta kuinka monella se poksahtaisi parasetamolin huolettomasta käytöstä nykyistä aiemmin?"

Avaas hiukan tätä logiikkaa. Jos saisin parasetamolini Cittarista, niin lapioisin sitä kaksin käsin suuhuni, mutta nyt kun joudun ottamaan viisi askelta Cittarin kassalta apteekin puolelle noutaakseni sen, niin käyttö pysyy kurissa?

Ainoa minun lähipiiriini kuuluva maksan poksahdus ei muuten tullut parasetamolista, vaan kodeiinista, tai tarkemmin kodeiinin ja alkoholin yhteisvaikutuksesta. Niin kauan kuin tässä maassa on mahdollista se, että lääkäri kirjoittelee perhepakkauksen kokoisia kodeiinireseptejä alkoholisoituneelle ja se vastuuntuntoinen apteekkari vielä antaa lääkkeet ulos kyselemättä, on aika turhaa länkyttää että ketään kiinnostaisi vaikka ajaisin trukilla parasetamolia apteekista ulos.

Käyttäjän Pulkka kuva
Juho Pulkka

Pohjaan ajattelun kokemuksiin muualta maailmasta, mistä löytyy evidenssiä siitä, kuinka myös parasetamolin huoleton käyttö voi johtaa maksan poksahtamiseen. On totta, että aika harva se kaksin käsin parasetamolia - tai mitään muutakaan - lääkettä suuhunsa lappaa tai sitä trukilla kaupasta kantaa, mutta riski tämän lisääntymiselle on olemassa vapauttamisella olemassa. Varsinkin tilanteessa, missä lääkkeiden käyttöpoastus yhtään heikkeenee tässä maassa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Niin mikä ihmeen käyttöopastus? Kun otan sen parasetamol -paketin apteekin itsepalveluhyllystä, kiikutat kassalle ja maksat, niin missä kohtaa sinua opastetaan?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Haluaisitko selventää, miten apteekkien lukumäärä vaikuttaa lääketurvallisuuteen?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Käytetty lääkevalmiste sisälsi myös parasetamolia - ei kodeiinia saa puhtaana. On olemassa myös yhdistelmävalmiste, jossa on indometasiinia, tulehduskipulääkettä.

Suomessakin pitäisi olla sellainen laki, mikä oli DDR:ssä, eli virkamiehelle valehteleminen on rangaistavaa. Itse olen pitänyt nyrkkisääntönä sitä, että todellinen alkoholinkäyttö = ilmoitettu x 2-30.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

On se hyvä että Roponen tuli keskittymään epäolennaiseen.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #7

No jos vaikka tuo lääkevalmisteen tarkasta koostumuksesta saivartelu, kun tyhmemmällekin lienee selvää että olennainen pointti on käsikauppalääkkeen ja reseptilääkkeen ero.

Viesti siis edelleen sama: jos vahvan (Roposelle seuraava paikka saivarrella) reseptilääkkeen käyttö ei ole kenenkään kontrollissa, tai kukaan ei kiinnitä siihen mitään huomiota, on ihan turha väittää että käsikauppalääkkeiden käyttö kiinnostaisi ketään.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #8

Itse väitit, että kodeiinin ja alkoholin yhteiskäyttö olisi aiheuttanut maksavaurion. Väitteesi on perätön, parasetamoli oli mukana. Se ei ole niin tärkeää, mutta tärkeää on se, että parasetamoli on vaarallista. Tuskin kaupan kassa osaa varoittaa siitä, että Paratabsin ja Panacodin samanaikainen nauttiminen maksimiannoksilla voi olla hengenvaarallista.

Ei muuten ole ollenkaan mukavaa katsella nuoren ihmisen muuttuvan keltaiseksi syksyn lehdeksi, ja menevän sitten muutamassa päivässä muiden syksyn lehtien tavoin multiin.

--Paracetamol is contained in many preparations, available as both over-the-counter and as prescription-only medications. Because of its wide availability paired with comparably high toxicity, (compared to ibuprofen and aspirin) there is a much higher potential for overdose.[79] Paracetamol toxicity is one of the most common causes of poisoning worldwide.[80] In the United States, the United Kingdom, Australia, and New Zealand, paracetamol is the most common cause of drug overdoses.[11][81][82] Additionally, in both the United States and the United Kingdom it is the most common cause of acute liver failure.[1][2]

In England and Wales an estimated 41,200 cases of paracetamol poisoning occurred in 1989 to 1990, with a mortality of 0.40%. It is estimated that 150 to 200 deaths and 15 to 20 liver transplants occur as a result of poisoning each year in England and Wales.[68] Paracetamol overdose results in more calls to poison control centers in the US than overdose of any other pharmacological substance, accounting for more than 100,000 calls, as well as 56,000 emergency room visits, 2,600 hospitalizations, and 458 deaths due to acute liver failure per year.[83] A study of cases of acute liver failure between November 2000 and October 2004 by the Centers for Disease Control and Prevention in the USA found that paracetamol was the cause of 41% of all cases in adults, and 25% of cases in children.[84]

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #9

Enpä minä parasetamolia ollut vaarattomaksi väittämässäkään. Väitteeni oli, ja on edelleen, että sitä apteekin kassaa kiinnostaa ihan yhtä paljon kuin marketin kassaa (=tasan nollan verran), mitä ja millaisia määriä käsikauppalääkkeitä kannan mukanani, kun ketään ei tunnu kiinnostavan edes se, kuka ja miten reseptilääkkeitä käyttää.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Lääkkeitä saa reseptiä vastaan ja kuluttajalle on aivan sama saako ne apteekista tai vaikka r-kioskista josta nykyään moni postinsakin hakee. Suurempi ongelma ovat itse lääkkeet ja jossain määrin lääkärit. Suomessa kaiketi lääkärit eivät ole läpeensä sponssattuja lääkefirmojen toimesta mutta tästäkin on eri kantoja. Amerikoissa varsinkin tilanne on räjähtänyt käsiin. Kymmenet miljoonat ovat koukussa lääkkeisiin jopa päivän rock - tähdet kuolevat nykyään niihin. Tämähän on vain onnistunutta lobbausta paskatkos ne mitään lääkkeitä ole vaan huumeita opitaatti on opiaatti nimeään sen sitten kuinka hienosti.

"Uutistoimisto AP:n mukaan keväällä traagisesti menehtyneen Princen lääkkeet olivat väärin merkittyjä. Laulajan kuolemaan johtaneet lääkkeet sisälsivät viranomaislähteen mukaan synteettistä opioidia fentanyyliä, joka on 50 kertaa vahvempaa kuin heroiini.

Nimettömän viranomaislähteen mukaan Princen lääkkeet oli merkitty hydrokodoniksi, joka on huomattatavasti heikompi opioidi.

Laulajan kodista löytyi myös lukuisia muita väärin merkittyjä lääkkeitä kuten kodeiinia ja oksikodonia.

Princen ruuminavaus vahvisti, että supertähti menehtyi nimenomaan opioidien yliannostukseen. Laulajan kuolemaa pidetään onnettomuutena."

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Lääkkeiden ostamisen systeemiä on syytä virtaviivaistaa. Tavalla t. Toisella. Nythän jakeluketju ja systeemi on jämähtänyt vanhaan totuttuun kaavaan. Esim. Ruotsissa lääkkeitä myydään terveyskeskusten yhteydessä ja paikallinen kauppias myy lisäksi perussärky yms. lääkkeitä ip pakkauksina. Hinnatkin näyttävät olevan Suomen vastaavia edullisempia.

Toimituksen poiminnat