Juho Pulkka vaikuttaja läheltäsi

Savonlinnasta pois - yliopistojen autonomia aikanamme

Itä-Suomen yliopiston (UEF) hallitus teki eilen kokouksessaan yksimielisen päätöksen, että Savonlinnan kampus lakkaa olemasta parin vuoden päästä. On täysin selvää ja ymmärrettävää, että suomalaisesta sivistyksestä huolestuneet sekä savonlinnalaiset nousevat takajaloilleen päätöksen myötä. Ollaanpa kuitenkin rehellisiä.

Kyllä: kansanedustajat ja muut viskaalit ovat puuhanneet rahoitusta yliopistolle seuraavalle sopimuskaudelle. Noin neljä kertaa kaksi miljoonaa euroa on paljon rahaa, sitä ei kukaan keillä. Myöskin Savonlinnan kaupungin sitoutuminen kampuksen tulevaisuuteen on ollut ihailtavaa. Ei mikä tahansa 35 000 asukkaan kaupunki, jossa kunnallisveroprosentti on jo nyt korkea, lähde kymmenien miljoonien tilainvestointeihin kiinteistöihin, jotka se myöhemmin vuokraisi yliopistolle sille – siis yliopistolle – sopivin ehdoin. Myös savonlinnalaisten into taistella kampuksensa puolesta on ollut merkittävää: jo professuurien lahjoittaminen on jo avokätistä. Nousisin minäkin barrikadeille, mikäli vaikkapa Savonia-ammattikorkeakoulu päättäisi vetäytyä Iisalmesta.

Kohtalon hetket ovat olleet Savonlinnassa käsillä ja jo tovin. Ihmettelen erityisesti sitä, kuinka viime hetkillä olisi tyhjästä valtion kirstusta löytynyt yhtäkkiä rahaa Savonlinnaan laitettavaksi. Yliopiston hallitukselle raha ei kelvannut, todetaan julkisuudessa. Ei kelvannutkaan ja palaan kohta siihen, miksi ei kelvannut ja miksi tälläkään rahalla ei olisi ollut todennäköisyydessä juuri merkitystä, vaikka kaksi miljoonaa euroa vuodessa onkin paljon rahaa.

Se, miksi UEF Savonlinnasta nyt lähtee, on monen tekijän summa. Nykyisin UEF toimii Savonlinnassa vuokratiloissa, joita hallinnoivat sekä Suomen yliopistokiinteistöt (SYK) sekä Senaattikiinteistö. Senaattikiinteistö on ollut haluton remontoimaan kiinteistöjä vuosien mittaan ja korjausvelka on kasvanut kasvamistaan. Heillä on toimintansa toimipiste täysin muualla kuin vaikkapa Savonlinnassa. Eikä tilanne ole aina hääppöinen Helsingin ydinkeskustassakaan, missä jotkin Senaatin kiinteistöt odottavat korjausta korjausvelan kasvaessa. Tästä hieman perspektiiviä siihen, miksi tilakysymys on ollut auki pitkään ja miksi kiinteistöt ovat olleet jo tovin Savonlinnassa kaupan. Vanhoissa tiloissa ei olisi voitu jatkaa enää hetkeäkään.

Savonlinna on luvannut rakentaa ja vuokrata rakentamansa uudet kiinteistöt yliopistokampukseksi nykyisellä vuokratasolla. Kuntapäättäjänä ja teknisessä lautakunnassa Iisalmessa toimineena en usko nykyisen hintatason säilymiseen. Kunnilla on ympäri Suomen valtava paine (kuten uskon olevan Savonlinnassakin) tarkastella omia tilojaan ja niiden käyttöratkaisuja sekä kohdella eri vuokralaisia tasapuolisesti. Ei yliopiston erilliskohtelu olisi UEF:n näkökulmasta huono ollut, mutta muutaman vuoden päästä vuokrataso olisi todennäköisesi kasvanut himpun kerrallaan. Se on vain totta, että uudet ja modernit tilat tuppaavat maksamaan hieman enemmän, mitä käsiin hajoava talovanhus. Mikä nousisi keskusteluun muutaman vuoden päästä, kun vuokrat nousisivat ja UEF miettisi yhä tilankäyttönsä tehostamista? Olisiko reilua jättää uudehko kampus silloin tyhjilleen?

Mikäli tilakysymys ei olisi täysin akuutti, olisi toiminta voinut kampuksella jatkua tovinkin, mutta kampuksen kohtalon äärelle olisi palattu pian aivan varmasti.

Se on kyllä rehellisesti myönnettävä, että keskittämispäätöksessä on vahvasti myös uskoa siihen, että täten saadaan karsittua monia päällekkäisyyksiä sekä vahvistettua profiilia koko UEF:n näkökulmasta ja konkreettisemmin se näkyy Joensuussa. Se, että korkeakoulut saavat rakenteellisen kehityksen aikana kilpailla keskenään, on jo yksi revohka, mutta kansainvälistymiskehityksessä tämän kentän haltuun ottamisessa on aika kova työ itse kullakin korkeakoululla.

Joensuun ja Savonlinnan vastakkainasettelu on nyt turhaa. Kuten ovat syytökset siitä, että UEF olisi käynyt jakkara kädessä iltalypsyä Joensuun ja Savonlinnan välillä. Tätä kuviteltua iltalypsyä olisi voitu jatkaa pidempään, joka tarkoittaisi käytännössä tilannetta, missä Savonlinnan kampuksen elämää olisi jatkettu muutaman vuoden sykleissä. Kyllähän päätös nyt tuo Joensuuhun paljon, (ja vaikka kateus kuuluu suomalaiseen perusmentaliteettiin) ei tätä vastakkainasettelua meidän tule luoda yhtään. Alueet ovat jo nyt joutuneet kilpailemaan keskenään kohtuuttomasti, kun yhteistyö olisi se, millä tätä maata rakennettaisiin ja on rakennettu kautta aikain. "Yhdessä olemme menestyneet, erillään ja erimielisinä on tullut takkiin", kirjoitti eräs keskeinen kansanedustaja viime viikolla Savon Sanomissa. Siirto tulee kyllä nopeasti, mutta ei ensinnäkään suurena yllätyksenä. Enkä olisi ollut hyväksymässä siirtoa, jos en uskoisi kantokyvyn Joensuussa riittävän.

Mitä tulee aluepolitiikkaan, niin keskustavetoinen hallitus on sitoutunut hallitusohjelmatavoitteisiin korkeakoulutuksen rakenteellisen kehittämisen osalta. Käsi pystyyn ne, ketkä uskovat, että Savonlinna jää ainoaksi ja ettei tulema ollut kehityksessä lopulta vääjäämätön. Ymmärrettävästi päätös on monelle shokki. Tähän hallitusohjelmaan ovat sitoutuneet niin sivistyspuolue keskusta, kokoomus kuin perussuomalaisetkin. Ja yhtälailla korkeakoulutuksen rahoituksen vähentämiseen ovat osallistuneet kaikki muutkin eduskuntapuolueet viime vuosina. Syytöntä on turha hakea ja yhtälailla esittää.

Rakenteellinen kehitys ei ole pientä piiperrystä ja puuhastelua, jolla kehitetään jo olemassa olevaa. Se tulee olemaan sellaista, että siinä leka heiluu ja rakenteet ravisevat. Näin se tulee valitettavasti menemään, mikäli linja ei radikaalisti muutu. Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) paimenkirjeet antavat selkeän kuvan korkeakouluille: karsikaa ja tiivistäkää tai köpsästi käy. OKM:n rahanjakomalli vaatii toimimaan rankasti, muuten rahoitusta ei heru.

Palatakseni aiempaan huomioon siitä, ettei raha kelvannut, sanottakoon, että Savonlinnan kampuksen säilyttämispäätös, joka olisi taannut noin kahdeksan miljoonan euron tuen seuraavalle sopimuskaudelle, olisi näkynyt hyvin suurella todennäköisyydellä OKM:n myöntämissä tuissa. UEF:lle olisi todennäköisesti tullut takkiin näissä neuvotteluissa, koska rakenteellista kehittämistä ei olisi toimeenpantu.

Siis mikäli Savonlinnan kampus olisi päätetty säilyttää sillä ehdolla, että seuraavalle sopimuskaudelle olisi saatu aiemmin mainittu kahden miljoonan vuosittainen potti, olisi tämä kenties jäänyt saamatta OKM:n rahoituksesta. Kannanotot siitä, että yliopisto olisi nirso rahan suhteen, ovat sikäli aivan normaalia politiikkaa, mikä kuuluu pelin henkeen. Se on kuule politiikkaa se. Myös väitteet siitä, että päätös on lyhytnäköinen, ovat kyllä Savonlinnan näkökulmasta perusteltuja, mutta UEF katsoo aina viiden, kymmenen ja vuosikymmenten päähän. Kukaan meistä ei tiedä, mitkä yliopistot Suomessa jatkossa pärjäävät. Kilpailu on niin kansallisesti kovaa, mutta ennen kaikkea kansainvälisesti tiukkaakin tiukempaa. Tähän olemme vääjäämättä ajautuneet ja menneet.

Toisaalta, jos tämä olisi vain rahasta kiinni, niin kyllähän sitä rahaa aina muutama miljoona jostain löytyisi Savonlinnaan. Korkeakoulujen rahoitukseta on leikattu reippaalla kädellä viime vuosina, eikä vanhaan malliin yksinkertaisesti voida jatkaa. Vuositasolla kaksi kampusta maksavat noin miljoonan vähemmän, mitä kolme pelkästään tilojen puolesta. Tähän kun lisätään muut päällekkäiset kustannukset, niin summa vain kasvaa. Mikäli UEF aikoo pärjätä ajassaan, on sen katsottava tulevaisuutta kohti. Sen tulevaisuudenkuvan pohjalta, mitä olen itselleni maalaillut, uskon, että ratkaisu oli UEF:n toimintakyvyn kannalta paras. Savonlinnan osalta päätös taas oli surkea, tätä en usko kenenkään kieltävän. Vaikka yliopistolla on merkittävä rooli yhteiskunnassa, tulee sen kuitenkin viime kädessä tarkastella toimintaedellytyksiään muuttuvassa maailmassa keskittyen tieteeseen, tutkimukseen ja opetukseen huomioiden yhteiskunnan – lue valtiovallan – luomat realiteetit. On toisaalta paradoksaalista, kuinka keskustavetoinen hallitus 2010-luvun alla ajoi yliopistouudistuksen ja loi yliopistoille laajan autonomian ja vuonna 2016 keskustavetoisen hallituksen aikana leka käy korkeakouluissa kautta maan.

Niillä resurssein ja niihin peilaten tiedoin, mitä minulla ja koko hallituksella on ollut, oli päätös oikea Itä-Suomen yliopiston kannalta. Tämä päätös ei ole lyhytnäköinen, vaan katsoo kauas tulevaisuuteen tavoitellen tieteiden välisiä ratkaisuja myös vuodesta 2016 eteenpäin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Timo Tuovinen

se ensinnäkin millä savonlinnaan kukaan pääse liikkumaan?
Itse uskon että tällämenolla mitä nyt maassa kaikkine säästöineen ja kiristyksineen mennään niin UEF toimii lopulta vain Kuopiossa

Pekka Iiskonmaki

''Itä-Suomen yliopiston (UEF) hallitus teki eilen kokouksessaan yksimielisen päätöksen, että Savonlinnan kampus lakkaa olemasta parin vuoden päästä.''

Kerrankin järkevä päätös. Onnittelen päättäjiä.

Käyttäjän Pulkka kuva
Juho Pulkka

Kiitoksia. Ei ollut, sanotaanko yksioikoisin päätös, mutta UEF:n näkökulmasta ehdottoman oikea.

Matias Ahtopelto

Tämä siitä seuraa kun yliopistoja on perustettu pelkän aluepolitiikan, ei todellisen tarpeen mukaan! Siltarumpupuulueen ansiota. Sitä nyt saatte mitä olette tilanneet!

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Niin kauan kuin valmistuneet työllistyvät koulutustaan vastaaviin tehtäviin, niin tarvetta on. Ja kun uskon että näin on ollut, tästä ei ole siis kyse. Mutta miksei koulutusta voi tehdä Joensuussa käytännössä yhtä hyvin, opettajiksi vaikka Savonlinnan kouluihin.

Tosin jos yo ei olisi ollut aikonaan Oulussa, olisin ehkä opiskellut loppututkinnon Helsingissä tai Turussa. Valmistumiseni jälkeen tulin tosin Tampereelle, kun ei oman alan töistä Oulussa ollut kuvitelmaakaan.

Sen sijaan nykymaailmassa yliopisto kuolee jos se keskittyy aluepoliittisten intohimojen alueelle. Kekkosen aikaan ei ole paluuta. Pitää tulla kultamitalia kansainvälisissä tiedeolympialaisissa, piirimestaruudet eivät riitä.
Tämän ymmärtämiseen mennee maakunnissa pitkä aika, myös siltarumpupuolueen vaikuttajien osalta.

Nimimerkillä kokemusta on.

Timo Tuovinen

Millä sinne savonlinnaan edes pääsee. Kulkeminen on ihan mahdotonta. Kyllä sitä ihmisten pitää pystyä liikkumaan. Ei se nyt yksin autonomian ongelmaa. Ja jos liikenneyhteydet ei JNS KUO välillä parane, niin pian toimii UEF vain kuopiossa.
Mielestäni päätös lakkauttaa koko savonlinnan kampus on kokonaisuudessaan ihan hyvä.
Se ei yksin olisi pitänyt savonlinnaa elossa, kyllä ne kaikki päätökset kulkuyhteyksiin yms. yhteiskunnan järjestelmiin ovat samalla lailla syyllisiä, kuin joku yliopistojen autonomia. Ei UEFilla ole varaa teitä tehdä ja tienpäähän taloa jossa opetus suoritetaan.

Marianne Minkkinen

Hyvä Juho Pulkka. Omasta mielestäsi teitte siis loistavan päätöksen, viis rahanmenosta. Tämän päätöksen aluetaloudelliset seuraamukset ovat pelkästään Savonlinnalle arvioiden mukaan yli 130 miljoonaa euroa. Siihen päälle Joensuuhun tehtävät investoinnit: opiskelija-asunnot, opetustilat jne. Tulikohan yliopiston hallitukselle kertaakaan edes välähdyksenä mieleen inhimilliset seuraukset? Täällä on ihmisiä, haloo! Sellaisia, joille nämä asiat on oikeasti tärkeitä. Mitä kerron lapsilleni, joilta viedään ekaluokkalaisen sanoin "maailman paras koulu", eli Savonlinnan normaalikoulu? Se on muuten Suomen ensimmäinen yhtenäisen perusopetuksen tabletkoulu, ja edelläkävijä monella muullakin saralla. Englannin kielen opetus alkaa jo ensimmäisellä luokalla, ja valinnainen B2- kieli alkaa neljännen luokan keväällä. Miten turvataan näiden asioiden jatkuminen? Ai niin, eihän se sinua tai muita yliopiston hallituksen jäseniä kiinnosta pätkääkään, tämäkin päätöshän on oikeasti tehty jo vuosia sitten. KVL:n lopetus aloitettiin aikanaan hivuttamalla, supistukset alkoivat venäjän osastolla, jossa itse opiskelin. Yliopisto on jo vuosikausien ajan vatvonut tilakysymyksien kanssa, eikä ole tehnyt pitkäkestoisia ratkaisuja, vaikka tilaisuuksia siihen olisi ollut. Olemme normaalikoululla vuosikausia odottaneet, että yliopisto päättäisi rakennuksen korjaamisesta tai uuden koulun rakentamisesta, turhaan. Syytäkin on ounasteltu jo pitkään, nyt 11.4. maanantaina se vasta realisoitui. Tilaongelmiiin vetoaminen on hurskastelua, teillä on ollut riittävästi aikaa niiden ratkaisemiseen, jos vain tahtoa olisi ollut. Sekä yliopiston että normaalikoulun osalta.

Käyttäjän Pulkka kuva
Juho Pulkka

Mikäli siis päätös on tehty jo vuosia aiemmin, kuten esität, olen varmastikin väärä puu(pää) haukuttavaksi. Todellisuudessa päätös tehtiin 11.4.2016 ja tämän päätöksen takana seison. Luonnollisesti monet taustamuuttujat juontavat vuosien takaa.

Marianne Minkkinen

Huomionarvoista on myös se, kuinka nuori kepulaispoliitikon alku moittii tässä kirjoituksessa oman puolueensä kansanedustajan sanomisia. Sanonta "kepu pettää aina" voitaneenkin muuntaa muotoon "kepulainen pettää omatkin".

Käyttäjän Pulkka kuva
Juho Pulkka

Kiitos arviostasi. Arviota on kuitenkin syytä oikaista. Kliseisen sanonnan voi kääntää mihin muotoon hyvänsä, kuten huomamme. Mielestäni oli syytä nostaa esille se arvio, että lisämääräraha Savonlinnaan jäisi todennäköisesti saamatta OKM:m strategisessa rahoituksessa, ja tämä vaati viittaamisen kansanedustajien toimiin. Omiani en kirjoituksessa petä, kuten en petä muitakaan päätöksentekijöitä. Savonlinnalaiset kansanedustajat tekevät edunvalvontaa heidän lähtökohdistaan ja se on politiikkaa, kuten kirjoitan.

Marianne Minkkinen

Savonlinnalaisten kansanedustajien lisäksi tukensa kampukselle ilmaisivat myös keskustan ja perussuomalaisten koko eduskuntaryhmä, eli toimit "omiesi" tahdon vastaisesti. Lisäksi eräs Matti arvostelee yliopistoa aluepoliittisesta itsekkyydestä (Itä-Savo 13.4.2016). Lieneeko sekin mielestäsi poliittista bluffia (tätä sanaa käytit kirjoituksessasi ennen Itä-Savon uutisointia). Päätöksenne aiheuttaa valtion taloudelle valtavat rahalliset menetykset. "Savonlinnan opiskelija-asuntojen ja ja kampusrakennusten alaskirjauksesta ja purkukuluista kertyisi 50 miljoonan tappiot, pääosin valtiolle. Joensuuhun tarvittavat uudet opiskelija-asunnot ja opetustilat aiheuttaisivat lisää julkista velkaantumista" (Itä-Savo 13.4.2016). Samassa artikkelissa yliopiston hallintojohtaja Tuomo Meriläinen kertoo, että Savonlinnan kampuksen lakkauttamisesta syntyy aluksi kustannuksia, vuodesta 2019 alkaen säästöä 400 000 euroa, ja vuodesta 2020 alkaen yli miljoona vuodessa. Aika monta vuosikymmentä siis ehtii vierähtää, ennen kuin saadaan edes kustannukset katettua säästöilllä. Onnea ja menestystä pian koittaviin tulosneuvotteluihin päärahoittajan kanssa!

Eräs alueemme kansanedustajista muistuttaa tämän päiväisessä kirjoituksessaan, että "Itä-Suomen yliopisto ei omista Savonlinnan kampuksen tiloja, eikä sillä ole yksinoikeutta Savonlinnan opetuspaikkoihin". Ovatko yliopiston hallituksen jäsenet olleet päätöstä tehdessään aivan varmoja siitä, että ne kaikki, sekä myönnetyt lisäpaikat siirtyvät automaattisesti Joensuuhun?

Käyttäjän PellervoKokkonen kuva
Pellervo Kokkonen

Niillä pelisäännöillä mitkä Keskusta (ja SDP ja Kokooumus) hallituksissa ollessaan ovat luoneet, Savonlinnan okl:n lopettaminen on looginen lopputulema. Sen logiikan mukaan mikään ei kannata missään muualla kuin Helsingissä ja koko Suomen tehtävä on vain resurssit keskittämällä pönkittää Helsinkiä kansainvälisessä kilpailussa. Tämän ajattelun on sisäistänyt myös Timo Tuovinen kommenteissaan. Herroilla ei varmasti olisi mitään huomautettavaa myöskään siitä että lääkelaitos siirretään Helsinkiin tai että Metla siirrettäisiin Helsinkiin. "Miten sinne Joensuuhun edes pääsee" - pikkukaupunki jumalanseläntakana! Savonlinna muuten todettiin äsken kv.selvityksessä parhaiten saavutettavaksi Itä-Suomen kaupungiksi (ei tietysti koske nyt opiskelijoiden liikkumista mutta kuitenkin). Surullista on että erityisesti Keskusta (ja muut puolueet) uskottelee kannattajilleen, että he olisivat jotenkin ajamassa tasapainoista aluerakennetta Suomessa. Savonlinna, Iisalmea, Joensuuta tai Kuopiota vähättelevät kommentit jätän omaan arvoonsa. On surullista, kun meillä on pitkin maata maailmanluokan osaamista, jolle olisi kysyntää ja jonka pohjalle voi rakentaa (vaikka Ponsse), niin ainoa mitä tässä maassa osataan on yhdenmukaistaa ja keskittää. Savonlinnassa vaarana on luisua tilanteeseen, jossa julkisen sektorin työpaikkojen kadotessa kokonaan kaupungista toimintaympäristö heikkenee niin paljon että yksityinen sektorikaan ei voi enää toimia. En usko että on yhteiskunnan etu tyhjentää Suomen pikkukaupungit.

Käyttäjän PiviKujamki kuva
Päivi Kujamäki

Melkoisen tylyä tekstiä yliopiston hallituksen jäseneltä: "Rakenteellinen kehitys ei ole pientä piiperrystä ja puuhastelua, jolla kehitetään jo olemassa olevaa. Se tulee olemaan sellaista, että siinä leka heiluu ja rakenteet ravisevat." Jo tuo kommenttisi paljastaa mielestäni sen, että olet markkinatalouden sokea renki, ja niellyt sen ideologian täysin pureskelematta.

Saattaa olla, että se nimittämäsi "pieni piiperrys ja puuhastelu" onkin juuri sitä, mikä luo pysyvämpää, tulevaisuuteen suuntautuvaa, hyvinvointia, jossa ruohonjuuritason ihmiset voivat kokea olevansa merkityksellisiä toimijoita. Sellainen toiminta voi tulevaisuudessa jopa säästää rahaa vähentämällä mielenterveyspalvelujen ja sairaanhoidon kuluja. Sen sijaan tämä Savonlinnan kampuksen alasajo edustaa yliopistouudistuksen henkeä, jonka myötä työntekijöistä ja opiskelijoista on tullut massaa, joista otetaan vain irti "pisteet", eli pahimmillaan "tulos ja ulos". Laadulla ei liene tässä nykyjärjestelmässä niinkään väliä, vaan sillä pisteiden metsästyksellä.

Siitäkin huolimatta Savonlinnan OKL:llä on panostettu juuri siihen laatuun, vaikka se opettajakunnalta onkin vaatinut rutkasti ylitöitä (joita ei kuitenkaan saa kirjata sinne Sole-tm:ään (vai mikä se työaikaa verottava työajanseurantajärjestelmä olikaan nimeltään)Sinne laitetaan vain 7 ja puolituntia/päivä, vaikka olisikin työskennelty kellon ympäri. Kaikesta ylhäältäpäin määrätystä ylimääräisestä sälästä huolimatta Savonlinnassa on kuitenkin haluttu kehittää jopa yliopisto-opetusta, ja normaalikoululla on pyritty vastaamaan kaikkiin uuden opetussuunnitelman (2016) haasteisiin.

Taide-ja taitoaineet näkyvät ja kuuluvat Savonlinnan kampuksella ja ovat luoneet juuri sitä hyvinvointia, josta minäkin sain nauttia viime lukuvuoden aikana ollessani yliopistolehtorin sijaisena. En mitenkään usko, että tämä kaikki em. olisi siirrettävissä sellaisenaan Joensuuhun! Sillä jotkut asiat ovat sidoksissa nimenomaan paikkaan ja sen henkeen sekä paikallisiin yhteistyökumppaneihin, joihin kuuluvat muun muassa Savonlinnan oopperajuhlat ja Lusto. Jopa maahanmuuttajien kotouttamiseenkin Savonlinnan OKL pystyi reagoimaan lähes välittömästi, ja opiskelijat ovat toimineet paikallisessa vastaanottokeskuksessa opettajina. Tässäkin asiassa paljon painoarvoa on ollut nimenomaan taito-ja taideaineilla, joiden kautta voi ilmaista ilman yhteistä kieltäkin.

Käsittääkseni ainakin "ennen vanhaan" edustamasi puolue pyrki edistämään seudullista kehittämistä, sitä, että koulutusmahdollisuuksia, ja yleensäkin toimeentulomahdollisuuksia, olisi tasapuolisesti eri maakunnissa eikä vain suurissa kaupungeissa.
Nyt näyttää, ainakin sinun kommenttisi näkökulmasta suunta olevan vallan toinen. OKL:n lähtö Savonlinnasta saattaa merkitä sitä, että Savonlinnasta tulee kriisikunta. Opiskelija-asunnot jäävät Savonlinnassa tyhjäksi, kun taas Joensuuhun niitä joudutaan rakentamaan lisää. Eikö tämä olekin kuin se tarina Hölmöläisten peitosta? Ja miten lienee Joensuun yliopistonkaan tilojen sisäilman laita? (Ainakin muutama vuosi sitten, kun suoritin siellä päin jatko-opintoja, oli ongelmia sisäilman kanssa...) Hallituksen päätöksestä huolimatta jään toivomaan vielä ihmettä, joka tässä tapauksessa edustaisi myös viisasta toimintaa.

Käyttäjän Pulkka kuva
Juho Pulkka

Kiitos nostoistasi ja palautteestasi. Mitä tulee renkiyteen, niin kannattaa lukea lainaamaasi lausetta seuraava lause. "Näin se tulee valitettavasti menemään, mikäli linja ei radikaalisti muutu." Myös lukemalla laajemmin kirjoituksiani havaitset sen, etten ole markkinatalouden renki, enkä sellaiseksi aio tulla. Totean vain sen tosiasian, mihin olemme tulleet.

On totta, että keskusta on tehnyt vahvaa aluepolitiikkaa kautta aikojen. Syyttömiä nykyiseen kehitykseen ei löydy eduskuntapuolueista. Kritiikkiä ansaitsee siis myös keskusta, jonka johdolla yliopistouudistus toteutettiin ja jonka johdolla tällä hallituskaudella koulutuksesta yhä leikataan.

Käyttäjän PiviKujamki kuva
Päivi Kujamäki

Onneksi sanoit "valitettavasti". Ehkäpä ei olla täysin ymmärretty, mihin leikkiin ryhdyttiin tässä yliopistouudistuksessa. Syyttely ei taida tosiaan olla tie parempaan ja jokainen ajaa kai oman seutunsa etua.Itse Savonlinnan kunnan työntekijänä toivon kovasti, ettei seutumme enää kovin paljon kurjistuisi ja että hallitus/kansanedustajat voisivat vielä jotenkin tähän OKL:n päätökseen vaikuttaa. Käsittääkseni heillä on siihen tahtoa. Voisiko linja vielä sittenkin "radikaalisti muuttua"?

Käyttäjän PekkaRautiainen kuva
Pekka Rautiainen

Yhtä pulkkamäkeä koko kirjoitus

Vaikka olenkin "Pulkkalaisessa" ajatusmaailmassa vain pienoinen itikka isossa parvessa, jonka äänellä ja yrityksellä ei olisikaan väliä, niin silti rohkenen hieman kritisoida kyseistä ajatusmallia - seuraavin ajatuksin ryyditettynä!

Alkuun tunnustettakoon heti, etten ole sivistynyt kouluissa kuin yo-tasolle ja vielä kaiken kukkuraksi syntymäkaupungissani Joensuussa. Mainittakoon sekin, pitkän kaavan kautta (lisävuosia jo koulussa käyneenä...) Siten en omaa koulujen tuomaa intellektuellista tietopohjaa, vaan perustan ajatukseni omiin mietteisiin. Toki niihin on vaikuttanut yhteistyö Savonlinnan kampuksen opiskelijoiden, Savonlinnan seudun yrittäjien hallituksessa keräämäni tieto, jonka lisäksi olen oikeutettu tuntemaan monia fiksuja ihmisiä Savonlinnan eri sosiaaliluokista - ketään sen kummemmin karvoihin katsomatta! Ja tietenkin jokaisen tuntemalla "Hevosmiesten tietotoimistolla" (myöhemmin HMTT) on iso vaikutus ajatuksieni takana, vaikkakin kyseisen "tietotoimiston" käyttö saattaakin olla jopa hullunrohkeaa ;)

Edelliset kirjoittajat (monet tuntemiani) ovatkin tuoneet jo pääosin oleelliset argumentit esille, enkä niitä sen kummemmin kertaa turhaan! Sen verran sitä iki-ihanaa politikointia on pakko harrastaa, että tähän koulutuksesta säästämiseen on ajauduttu kepu-persu leikkauskieltojen takia! Hallitusneuvotteluissa oli pakko, siis pakko lähteä leikkausten tielle, mutta näin maatiaispoliitikkona (ja varsin vehreänä sellaisena) oli erikoista, että yksinhallituspuolueista kolmesta ei ollut valmis leikkaamaan esim maataloustuista (mikä lie puolue?!?)! Lopulta jäljelle jäi koulutus, jonka säästöjen "airueeksi" kansalaisten lynkattavaksi on vasten tahtoaan nostettu Sanni Grahn-Laasonen! Siis hänhän joutuu vain tekemään työtä, jota muut ovat linjanneet! Ja vaikka näin sanonkin, niin en kyllä kaikissa asioissa ole Sannin lausumien takana! Mutta kuten Mr Pulkkakin kommentoi, tämähän on vain politiikkaa... Hienoa on kyllä ollut yrittäjätaustaisen kepu-Sipilän kommentit ylimääräisestä tuesta, jos ei puhunut lämpimikseen, kun Juha yrittäjänä ymmärtää oikeasti sen, mitkä kerrannaisvaikutukset tällaisilla päätöksillä on seudulliseen yrityselämään!

Ymmärrän myös valtion haasteet, mutta ne eivät nyt valitettavasti ratkea Savonlinnan toimivan kampuksen sulkemisella ja vaikka tiedän antaneeni jo siemenen hyvälle vasta-argumentoinnille, niin samaan "hengenvetoon" mainitsen, että se on vain osa valittua linjaa - en nyt tyhmä sentään ole, kuin korkeintaan lapsieni mielestä, kun kiellän monia juttuja ;) Mutta nyt neljä vuotta Savonlinnassa yritystä tällä erää pyöritettyäni olen saanut kunnian tutustua moniin paikallisiin ihmisiin ja päässyt mukaan moniin kaupungissa toimiviin järjestöihin! Sitä kautta olen läpikotaisin rakastunut tähän "kesäkaupunkiin", joka mielestäni talvellakin on aivan mahtava paikka asua ja yrittää! Viimeisimpänä olen saanut tutustua näihin fiksuihin OKL:mme edestä taisteleviin opiskelijoihin, jotka jopa omia opintojaan laiminlyöden taistelevat kynsin hampain kampuksen puolesta - aivan huikeaa porukkaa!!!

Mikä siinä on ollut hienointa ja merkittävintä, niin lähes kaikki tuntemani "taistelijat" ovat muualta muuttaneita. Ja he kaikki haluavat olla Savonlinnassa ja Savonlinnalaisia! Miksi - en ole varma - liekö se yksi seikka, että täällä on muuten aivan hiton mukava olla ja elää! Onhan täälläkin toki kirjoittajan mainitsemaa pessimismiä takertuneena osaan paikkakuntalaisista, mutta kuten nämä opiskelijat sekä varsinkin äänekkäästi tai taustalla kampuksen eteen töitä tehneet paikalliset ihmiset/yrittäjät/vaikuttajat ovat osoittaneet miten hienoa on olla osa tätä yhteisöä! Sitähän meiltä ei viedä edes tällaisilla idioottimaisilla päätöksillä!!! Valtiohan on toimillaan heikentänyt Savonlinnan asemaa parhaansa mukaan jo aiemminkin, vaikka sentään lentoliikenteeseen saammekin vielä tukea - liekö sekin lähdössä kampuksen mukana?!? On katkottu rautatiet, vähennetty julkisia tukia jne. Onneksi yritykset,kuten Onnibus, on lisännyt mahdollisuuksia saapua hienoon kaupunkiimme!

Jotta proosallinen kirjoitukseni joskus loppuisi, niin yritän jotenkin vetää yhteen ajatuksiani... Mr Pulkka oli vielä kuukausi sitten lausunut HMTT:n mukaan, että kannattaa Savonlinnan kampuksen säilyttämistä! Siis mitä, onko nuori pohjois-savolainen Kepulainen näin hienosti omaksunut perustoiminnot, jota jopa Kiäriäisen Seppo on harrastanut jo pitkän aikaa ;) Löytynee kaivelemalla kokoomuksestakin heitä, jos tahtoo! Mutta kyllä kepu on ykkönen - siis takinkäännön historiassa... Ja vaikka osa Savonlinnalaisista onkin kampuksen mukana sammuttamassa kaupungista valoja, niin minä esimerkiksi teen juurikin päinvastoin, laajennan toimintaa! Voin olla hullu, mutten ainakaan halua kuulua kurjistajiin!!!

Kuten on mainittu, niin säästöjen aikaansaamiseksi mennee "vain" noin 150 vuotta ja haluaisinkin ajatella aina pitkällä tähtäimellä, niin nyt olisi kerrankin aika elää hetkessä ja katsoa ympärilleen! Savonlinnassa on jo parilla miljoonalla uudistettava kampus (arvio taitaa olla 5milj), joka toimii ja josta ei haluta pois! Joensuussa puuttuva infra, jonka edeltä joudutaan purkamaan esim Joensuun yliopiston vanha päärakennus, jonka "jostain syystä" toivoisin olevan suojelukohde! Onneksi rakennuksen lähellä asuu sukulaisia, jotka eivät niin millään voi asua rakennuspölyn lähellä... Vaikken itse agitoisikaan kanteita rakennussuunnitelmiin (ja sitä vihaan niin hiton paljon, enkä toivo kellekään), niin kyllä vanhasta kotikaupungista joku kateellinen tai suojeluvimmainen sen muutenkin tekee!! Ja vaikka saattaakin olla lillukanvarsi ajatus, niin Suomestaan pitää vähentää yliopistoja, ei välttämättä kampuksia... Näin on kirjattu hallituksen tavoitteisiin, jos en väärin muista?!?

Toivon viimeiseen asti, että KELKKA (ei siis pulkka) tässä asiassa vielä kääntyisi ja meidän satojen ellei tuhansien ihmisten työ kampuksen säilyttämiseksi huuhtoutuisi tuhkana tuuleen!?! Ja pahoittelen juttuni loppuun lukeneille, että kirjoitukseni varmasti sisälsi kirjoitusvirheitä, proosallisuutta sekä muita seikkoja, mitkä tekivät lukemisesta ajoittain kärsimystä! Korostan lopuksi, että nämä ovat allekirjoittaneen ajatuksia, ei edustamani puolueen, eikä varsinkaan edustamani brandin, vaan pelkän paikallisen patonkiyrittäjän mietteitä!!!

Käyttäjän Pulkka kuva
Juho Pulkka

Kiitos proosallisesta palautteestasi: hyvin sen malttoi lukea ja moneen olennaisuuteen tartuit. Mitä tulee kampuksen säilymiseen, niin totta, että mielelläni olisin nähnyt kampuksen säilyvän Savonlinnassa. Päätös on tehty kuitenkin niiden realiteettien vallitessa, mitä on saatuna. Savonlinnan kannalta päätös on surkea, kuten kirjoitan. Tätä ei varmasti kukaan kiistä.

Se täytyy oikaista, että nykyisien tilojen saneeraaminen ei tule onnistumaan muutamalla miljoonalla.

Mitä tulee laajemmin politiikkaan, ei syyttömiä löydy tähän prosessiin eduskunnasta viime vuosien ajalta. Kaikki puolueet ovat olleet yhtälailla leikkaamassa rahoitusta korkeakouluilta viime vuosina. Syyttely ei johda mihinkään, sen sanon, vaikka tämä nakertaa eittämättä edellisen virkkeen sanomaa.

Käyttäjän PiviKujamki kuva
Päivi Kujamäki

Hyvä Pekka, kun toit myös yrittäjän näkökulman esiin ja tarkempia lukujakin. On aika pitkä aika tuo 150 vuotta odottaa tämän yliopiston hallituksen päätöksen tuomia säästöjä. Ja hienoa, että olet saanut tilaisuuden tutustua näihin ihaniin ja aktiivisiin OKL:n opiskelijoihin! Erityisesti heidän vuokseen itsekin olen päätöksestä pahoillani, ja tietty myös henkilökunnan ja Savonlinnan seudun puolesta kaiken kaikkiaan! Ja kai vaakakupissa painaa sekin, että itse aikoinani opiskelin Savonlinnan kampuksella luokanopettajaksi, ja olen ollut tällä seudulla jo noin 25 vuotta opettajanakin, vaikka alun perin Hämeestä lähdinkin liikkeelle.

Pirjo Nuutinen

Nykyinen yliopistopolitiikka, jota OKM toteuttaa, on keskittämiseen tähtäävää aluepolitiikkaa, jonka taustalla taas on uusliberalismiin kallellaan oleva taloudellinen ajattelu ja usko siihen, että taloudellinen keskittäminen hyödyttää kaikkia. Tämä ajattelu tosin vaatii tuekseen oletukset, että jos näin ei tehdä, heikommilla menisi vielä heikommin, ja yksilökorosteisesti myös vastuutetaan heikoille joutuneet itse. Turvallista ideologista ajattelua, sillä ei sitä voida testata mitenkään. Kuvatusta ajatusmallista voi toki sanoutua irti, mutta teot - päätökset - vain merkitsevät.

Savonlinnan tapauksessa opettajankoulutuksen lähtö uhkaa viedä kaupungin kriisikunnan tilaan - sarkastisesti ajatellen on mielenkiintoista nähdä, miten valtion asettama konsultti tulee neuvomaan, kuinka asioita voisi jatkossa hoitaa paremmin.

Yli seitsemän sadan aktiivisen ihmisen poistuminen kaupungista, merkitsee monien aktiviteettien heikentymistä, ei pelkästään taloudellisia menetyksiä.

Yliopiston hallituksen perusteluista Pulkan tekstin ja Savonlinnassa pidetystä tiedotustilaisuudesta Itä-Savossa olleen kirjoituksen pohjalta en ihan kaikkea ymmärrä, enkä siten ole vakuuttunutkaan.
Keskeisinä perusteina on esitetty että ratkaisulla turvataan opettajankoulutuksen jatkuminen Itä-Suomessa. Epäselvää minulle on, mikä taho tai suunnitelma on uhannut opettajankoulutuksen lakkauttamisella Itä-Suomessa? Ja edelleen, millä perusteella juuri keskittämisratkaisu olisi ollut ainoa keino turvata opettajankoulutus tällä alueella?

Pulkka liioittelee Kuninkaankartanomäen rakennusten huonoa kuntoa. Normaalikoulu on huonossa jamassa, samoin 90-luvun alussa rakennettu KVL:n rakennus, joka on KVL:n keskittämisen jälkeen jäänyt tyhjilleen rappeutumaan (ISY lienee kuitenkin viime vuosiin asti maksanut siitä vuokraa Senaattikiinteistölle). Opettajankoulutusyksikön tiloista osa peruskorjattiin 15 vuotta sitten ja huoltokorjausta on tehty sen jälkeenkin - eivät ne ole käyttökelvottomiksi muuttuneet. Vuosituhannen alussa valmistunut teknologiatalo on lajissaan ainutlaatuinen ja hyväkuntoinen.

Myös päällekkäisyyksiä liioitellaan. Savonlinnan ja Joensuun yksiköt profiloitiin 1990-luvun puolivälissä. Savonlinnan yksiköstä tehtiin taide- ja taitopainotteinen OPM:n siunauksella ja Joensuun yksiköstä luonnontiede- ja kielipainotteinen. Viime vuodet erityisesti Joensuun yksikkö on ajanut tutkintovaatimuksen yhdenmukaistamista, mikä täysin toteutuessaan olisi tuonut päällekkäisyydet laajamittaisesti takaisin. En ole nähnyt mitään kannanottoa siitä, miten erityisesti keskitetyssä mallissa luokanopettajakoulutuksessa OpeArt voisi toteutua. Tyypillistä koko 2000-luvun LO-koulutuksen ja soveltavan kasvatustieteen tutkintovaatimusten kehittämiselle on ollut, ettei mitään suunnitelmaa viedä loppuun. Reilun vuoden verran laajennettuna toimineen OpeArtin tiimoilla on kuitenkin käynnistetty kehittämistutkimusta väitöskirjatasolla. Käykö niin, ettei tätäkään viedä kunnialliseen päätökseen?

Käyttäjän PekkaRautiainen kuva
Pekka Rautiainen

Hienoa Pirjo

Nyt joku osasi oikein argumentein kirjoittaa sen, minkä tiesin itsekin, mutta "lyyrikkona" epäselvään muotoon kirjoitin. Nämä epäselvyydet selvityksissä ovat olleet silmiinpistävää ja onhan se ollut myös vallan omituista, ettei yliopiston hallitus ole suostunut näyttämään laskelmiaan, jos ne ovat faktaa?!? Toki voi perustua lakiin, mutta keskusteluissani Savonlinnan kampuksen aktiivien kanssa juurikin nämä seikat ovat nousseet toistuvasti esiin viimeisen puolen vuoden aikana!

Joensuun hanke on täysin epärealistinen, jonka siellä asuneena tiedän - ja olen katsonut karjalaisesta suunnitelmat, mutta voi että kun niistä puuttuu realismia!!! Rakennetaan uutta 90 miljoonalla ja sitten tulee seuraava säästökierros ja OKL siirtyykin vaikka Kuopioon?!? Mitäs sit - alaskirjataan lähes sadan miljoonan rakennuskanta 5 vuotta rakentamisen jälkeen - niinkö! Onneksi meillä on valtion kassa niin pullollaan, että ensin voidaan hukata 150 milj euroa Savonlinnan kohdalla, niin eihän se toinen mokoma enää missään tunnu ;)

Voi kun nämä kirjoitukset vielä muuttaisi jotain ja ainakin Sannille laitan linkin, että voi vielä miettiä tänne kirjoittaneiden fiksuja mielipiteitä, niin huonoja Savonlinnan kannaltakin olevia, mutta ilolla varsinkin positiivisia juttuja, kun niistä kaikki paitsi ehkä allekirjoittaneen lausunto on erittäin hyvillä argumenteilla perusteltu! Alasajajilla ei ole ollut "cohones":ja koko projektin aikana esittää laskelmiaan ja salaisuuden verhon taakse jäänevätkin - valitettavasti...

Käyttäjän PiviKujamki kuva
Päivi Kujamäki

Hyvä Pirjo! Talossa pitkään toimineena tunnet faktat ja toit ne hyvin esille!

Marianne Minkkinen

Hyvä, Pekka. Yliopiston hallituksen päätöshän perustuu siihen oletukseen, että Savonlinnan paikat siirtyvät Joensuuhun. Kuten Heli Järvinen Itä-Savossa julkaistussa kannanotossa toteaa, opiskelupaikat tai Savonlinnassa sijaitsevat OKL:n tilat eivät ole yliopiston omaisuutta. Itä-Savossa olleen artikkelin mukaan yliopiston rehtori Mönkkönen on todennut, että paikkojen on luvattu siirtyvän Joensuuhun. Kuka lienee luvannut ja milloin, yliopiston hallituksen pj Lea Ryynänen-Karjalainen ei paljoa lupauksista perustanut, kun kyse oli hallituksen kaavailemasta kahden miljoonan euron lisärahasta. Lastentarhanopettajakoulutukseen kaavailluista lisäpaikoista aletaan vasta neuvotella. Päätös opettajankoulutuksen keskittämisestä aiheuttaa Savonlinnan alueellisen talouden lisäksi valtion talouteen järkyttävät rasitteet. Hyvät on lähtökohdat yliopiston aloittaa neuvottelut päärahoittajan kanssa. Melkoisen paradoksaalista on se, että eräs yliopiston argumenteista on se, että "ratkaisulla turvataan opettajankoulutuksen jatkuminen Itä-Suomessa", kuten Pirjo Nuutinen edellä olevassa kommentissaan kirjoittaa. Pahimmassa tapauksessa saattaa nimittäin käydä ihan päinvastoin. Kuinka hyvin otitte nämä seikat huomioon asiasta päättäessänne, poliitikon alku Pulkka?

Käyttäjän JuhaParkkinen kuva
Juha Parkkinen

"Mie en iskä tiedä mihin mie siirryn kun koulu siirtyy... Minnuu harmittaa kun mie tykkäsin meijän koulusta" saat tulla selittämään tälle seitemän vuotiaalle, jos sulla on pokkaa.

Käyttäjän Pulkka kuva
Juho Pulkka

Kiitos palautteesta ja kutsusta. Sen verran noteeraan kuitenkin myös muilla foorumeilla käytyä keskustelua, että tuskin minulla mitään annettavaa tälle keskustelulle olisi. Toki, jos roolini olisi tulla kertomaan lapsille siitä, kuinka heidän nykyinen koulunsa tulee muuttumaan toiseksi, niin tulisin. Ymmärrät tämän sekä eri toimijoiden roolit varsin hyvin itsekin.

Varmasti lapsen oma koulu on aina se koulu, mistä hän pitää ja mistä lähtö harmittaa. Koulutta ei kukaan tule jäämään jatkossakaan. Tästä pitävät huolen lainsäädäntömme ja muut poliitikot sekä virkamiehet.

Marianne Minkkinen

Totta kai lapsille joku koulu jostain löydetään, mutta se ei ole enää se "maailman paras koulu", kuten meidän ekaluokkalainen asian ilmaisi. Norssilla on moni asia toisin kuin muissa kaupungin kouluissa: se on koko maan ensimmäinen yhtenäisen perusopetuksen tabletkoulu, jossa hallituksen tavoitteisiin sisältyvä "digiloikka" on jo käytäntö ja koulun opettajat kouluttavat muita uuden teknologian haltuunotossa. Norssilla englannin kielen opetus alkaa jo ensimmäisellä luokalla, tämäkin on harvinaista. Neljännen luokan kevätlukukauden alussa oppilaat saavat valita B2-kieleksi joka saksan tai ranskan. Tämä ei ole resurssipulan vuoksi mahdollista muissa kouluissa. Kuinka näiden asioiden jatkuvuus taataan tämän erinomaisen opinahjon joutuessa sulkemaan ovensa idioottimaisen päätöksen vuoksi? No. miksipä se sinua tai muita yliopiston hallituksen jäseniä kiinnostaisi pätkääkään. Savonlinnan kampuksen alasajo aloitettiin jo vuosikausia sitten ja nyt yliopiston käsikassarana toimiva hallitus sen toteuttaa.

Käyttäjän PiviKujamki kuva
Päivi Kujamäki

On erittäin surullista, että Savonlinnan kampusta koskevan päätöksen teki pieni porukka, jolla tuskin oli edes todellista tietoa ja käsitystä Savonlinnan OKL:n ja Norssin toiminnasta. Yliopistouudistus antoi aivan liian suuren vallan ja autonomian yliopistojen hallituksille. On riski, että päätökset tehdään liian vähäisen ja yksipuolisen tiedon perusteella.
(Selkeästihän tämän kyseisen päätöksen takana on pyrkimys vahvistaa Joensuun kampusta, eli Joensuussa on oma lehmä ojassa ja "pelko persiissä")

Opettajankoulutus vaan on toisenlaista koulutusta kuin monet muut yliopistossa opiskeltavat aineet: sillä on paljon enemmän käytännön merkitystä sille seudulle, jossa se tapahtuu, ja nyt Savonlinna saa tästä hallituksen lyhytnäköisestä päätöksestä kärsiä, ellei vielä valtakunnallisella tasolla pystytä asiaan vaikuttamaan. Tahtoa ja yritystä on edelleen. Toivossa eläen!

Toimituksen poiminnat