Juho Pulkka vaikuttaja läheltäsi

Sote solmussa - Yksityinen vai julkinen veturiksi?

Aiemmin päivällä uutisoitiin, kuinka sote-uudistus on palautunut taas lähtöasetelmiin. Erimielisyyttä hallituspuolueiden kesken on aiheuttanut muun muassa se, millaiset asemat julkiselle, yksityiselle ja kolmannen sektorin palveluntuottajalle sote-uudistuksessa taataan. Julkisen asema heikkenee jatkossa välttämättä, mutta kuinka paljon, on nyt kenties keskeisin kysymys.

Julkiset toimijat, kuten kunnat ja sairaanhoitopiirit joutuvat jo nyt toimimaan julkisen ja yksityisen rajapinnassa ja etenevä valinnanvapauslainsäädäntö kiihdyttänee kehitystä enitsestään. Se, millainen asema yksityiselle ja kolmannelle sektorille sote-uudistuksessa taataan, viitoittaa tulevaa merkittävästi. Nykyisin, kuten ei tulevaisuudessakaan, julkinen toimija ei voi suoraan toimia markkinoilla, sillä silloin muun muassa kilpailineutraliteetti kärsisi. Julkisomisteiset osakeyhtiöt, joita esimerkiksi HUS ja TAYS ovat rakennelleet, taasen voivat pelailla jo nyt markkinoilla ja tarjota palveluitaan maksaville asiakkaille. Huomionarvoista on myös se, että jo nyt terveysalaa valtaavat terveysvakuuttamiseen ja hoitoon keskittyneet toimijat. Julkinen terveysvakuutus on kuitenkin ollut yksi keskeisiä suomalaisen sosiaali- ja terveydenhuollon tukipilareista. Markkinaehtoisuus nakertaa tätä väistämättä.

Julkisomisteisilla osakeyhtiöillä tullee olemaan jatkossakin paikkansa ja näitä syntynee jatkossa kehityksestä riippumatta lisää. Mikäli kuitenkin toimintaedellytyksenä tulee olemaan mahdollisuus kilpailla markkinoilla, luonee se monen asteen tehottomuutta: säätelyä on luotava ja valvottava ja niin edelleen. Vaikkapa useista erikoissaraanhoidon toimenpiteistä ei yksityinen voittoja käärisi, vaan nämä toimenpiteet koituisivat kuitenkin julkisen hoidettavaksi.

Se tosiasia on myös unohtunut varsin usealta päättäjältä, etteivät terveyden markkinat, niin hutera kuin käsitteenä se onkin, toimi, kuten muut markkinat. Kehään nousee ottelemaan muun muassa erilaiset preferenssit, agenttisuhteet ja tiedon epäsymmetria. Kyllä yksityinen terveystalo rahat varmasti asiakkailtaan saa. Julkinen maksimoisi kuitenkin terveyttä huomioiden yhteiskunnan edun?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat