Juho Pulkka vaikuttaja läheltäsi

Fimean riitasointuja

Reilu viikko sitten Fimean johto sekä eteläiset poliitikot saivat sen mitä halusivat: uusimmassa selvityksessä suositetaan, että viraston pääpiste olisi järkevää pitää Helsingissä. Asenteellinen selvitys on varsin tylyä luettavaa.

Vääntöä Fimean pääpaikasta on käyty aktiivisesti jo vuodesta 2009. Vuonna 2014 piti olla ensimmäinen isompi henkilöstön siirto Kuopioon. Aikataulua venytettiin kuitenkin silloisen ministeri Risikon (kok.) päätöksellä vuoteen 2018. Ministerit hankeen aloittaneesta Hyssälästä (kesk.) parhaillaan istuvaan Mäntylään (ps.) ovat näytelleet vain sivuosaa näytelmässä Fimean ylimmän johdon vedellessä naruista ohjaajina.

Keskeisenä tahtipuikon heiluttajana koko prosessissa on ollut Fimean ylijohtaja Sinikka Rajaniemi, joka on kiukutellut vastaan koko prosessin ajan. Neliraajajarrutus onkin tuottanut tulosta, ja aikataulut ovat paukkuneet.

Rajaniemi on myös antanut selkeästi ymmärtää, ettei Kuopiosta löydy osaavaa työvoimaa Fimean tarpeisiin. Ylijohtajan toiminta ja väitteet ovat ylimielisiä ja halventavat sitä kansainvälisestikin noteerattua osaamista, jota esimerkiksi Itä-Suomen yliopisto (UEF) Kuopiossa kehittää ja ylläpitää.

Rajaniemi on yksinkertaisesti väärässä. Ensinnäkin Fimean rekrytointialue ei rajoitu vain Kuopioon eikä edes Suomeen. Osaajia lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskukseen tulisi saada rajojemme ulkopuolelta, olkoon toimipiste siten Helsingissä tai Kuopiossa. Lääketeollisuus on globaalisti kasvava ala, jonka turvallisuuden takaamisessa ja kehittämisessä ei tekeminen lopu. Toiseksi UEF:n profiloitumien terveystieteisiin mahdollistaisi yhteistyön, jossa lääkealan tutkimus, turvallisuus ja teollisuus soittaisivat nuotilleen yhteen.

Summailin mielessäni oikeat haitat, joita pääpisteen siirtäminen Kuopioon aiheuttaisi. En keksinyt muita merkittäviä haittoja kuin sen, etteivät fimealaiset voisi enää lounastaa mukavasti esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriön virkamiesten kanssa. Saisivat tyytyä savolaiseen tai ainakin savolaistuneeseen seuraan.

Asiakaspalvelun tasokaan ei tulisi Kuopiossa heikkenemään, vaikka Rajaniemi toisin väittää. Kaikki Fimean alaiset lupaprosessit hoidetaan sähköisesti. Pääpiste voisi yhtälailla olla tämän myötä Savukoskella tai Vieremällä, missä Ponsse takoo hyvää tulosta viime päivien uutisointien mukaan. Ponsselaiset ovatkin kenties kuulleet sähköisistä neuvotteluista ja siitä, että myös johto voi matkustaa.

Orkesteri vaatii yhteistyökykyisen johtajan, jotta sen soitantoa viitsii kuunnella. Sellainenkaan johtaja ei olisi pahitteeksi, joka ei ämpyilisi vastaan. Veikkaan, että Ponssen hallitus olisi pannut kaimani vaihtoon, jos tämä käyttäytyisi kuin Rajaniemi.

 

* Teksti on julkaistu Iisalmen Sanomissa 19.2.2016.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Vahva yläsavolainen näkemys. Mihin bloggaaja perustaa näkemyksensä Fimean ylijohtajan "neliraajajarrutuksesta"?

Onko se muuten edes laiha lohtu, että Kuopioon sijoittuisivat kuitenkin lääkehoitojen arviointiin ja lääkehuollon kehittämiseen liittyvät tehtävät?

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka-ja-t...

PS. Istuvan ministerin nimeen on lipsahtanut lapsus.

Käyttäjän Pulkka kuva
Juho Pulkka

Kiitos korjausehdotuksesta: nimi muutettu oikeaksi. Näkemykseni neliraajajarrutuksesta perustan ylijohtajan toimiin, lausuntoihiin ja alueellistamisprosessin verkkaiseen tahtiin.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiitos vastauksesta. Jos löytyy joku linkki mainitsemiisi ylijohtajan lausuntoihin, voisitko vielä laittaa.

Käyttäjän JormaKajaste kuva
Jorma Kajaste

Oletko perehtynyt alueellistamispäätöksen jälkeen tehtyihin asiantuntijoiden työpaikkahakuihin Fimeassa? Kuinka monta kertaa on jouduttu palkkaamaan henkilö Helsinkiin, kun Kuopio sijoituspaikkana ei ole ollut hakijoita? Ihan kysyn vaan...

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Poliittiseen vastuunkantoon suomessa kuuluu elimillisesti se, että tilataan riittävästi selvityksiä joista sitten valitaan sopiva siihen jonka isot pojat ovat kulisseissa päättäneet. Nykyiseltä vastuuministeriltä puuttuu kompetenssi ja ymmärrys täysin hiemankin monimutkaiaisimpiin asioihin kuin oman edun tavoitteluun.

Käyttäjän JormaKajaste kuva
Jorma Kajaste

Höpöhöpö. Kaikki aiemmat selvitykset ovat olleet sellaisia, joissa työtyhmä EI OLE SAANUT tutkia mitään muuta kuin sitä Helsingistä poissijoittamisvaihtoehtoa. Nyt kun tämän alkuperäisen päätöksen toimeenpanossa on ilmennyt ongelmia (lue: ei halukkuutta muuttaa, ei löydy kyllin kompetenssia työväkeä Kuopion suunnalta), niin nykyinen ministeri on ensimmäinen, joka on pyytänyt työryhmää VAPAASTI tutkimaan kaikkia vaihtoehtoja. Todella rohkea ja vastuuntuntoinen teko nuorelta ministeriltä, vielä kepu-vetoisessa hallituksessa.

Olisi tietysti mukava, jos kommentoija kykenisi laittamaan edes viitteenomaisesti jotain sellaista tietoa, johon perustaa ministein "puuttuvan kompetenssin ja ymmärryksen".

Käyttäjän leilamustanoja kuva
Leila Mustanoja-Syysmeri

Minusta Hyssälän puhtaasti aluepoliittisin perustein tekemä päätös ajaa läpi Fimean muutto Kuopioon ei kerännyt lainkaan tyylipisteitä. Muistan silloin julkisuudessa useaan kertaan hämmästellyn sitä, miksi hyvin toimivaa Fimeaa ylipäätään piti siirtää minnekään. Toiseksi kummastusta herätti se, ettei uutta sijaintipaikkaa haettaessa otettu vaikutusvertailuun mitään muuta kaupunkia kuin Kuopio ja sinne siirtoa ajettiin kuin käärmettä pyssyyn. Se antoi vahvasti kuvan siitä, että Hyssälä halusi miellyttää puolueen kannattajia, Fimean toimintakyvystä ja henkilökunnan mielipiteestä viis.

Se, että syytät Fimean nykyistä johtajaa ja ministeri Mäntylää tilanteen kärjistämisestä ei ole mielestäni totuudenmukaista. Kyse on ensisijaisesti Hyssälän poliittisen päätöksen epäonnistumisesta. Ehkä keskustapuoleen pitäisi vihdoin myöntää, että vain poliittisin perustein tehty päätös Fimean siirrosta Kuopioon oli iso virhe, joka tulisi pikimmiten korjata.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Ehkä se johtuu siitä ettei johtaja ja henkilökunta halua siirtyä satoja kilometrejä pohjoisempaan. Pois paikasta missä heidän perheensä on juurtunut, missä lapset käyvät koulua ja missä heidän ja lapsensa ystävät ja kesänviettopaikkansa ovat. Ei laitoksen siirtäminen itsessään ole varmaan ongelma mutta saatko koko henkilökunnan mukaan sinne. Kuopio on sinänsä ihan kaunis paikka ja varmasti hyvä paikka asua mutta ei se kuitenkaan pysty kilpailemaan vapaa-ajan toimintojen tarjoamisessa samalla tavalla kuin Helsinki. Ei tuollainen siirto käy ihan yhtä helposti kuin Stalinilla kun hän yhdellä määräyksellä siirsi Moskovan yliopistosta etelämpänä rakennettavaan kaupunkiin kokonaisia tiedekuntia opettajineen ja opiskelijoineen, koska oli vaarallista että intelligentsia oli keskitetysti yhdessä paikassa.

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Niin, paremmilla duunareilla on vain valta valita työssäkäyntialueensa. Tavis joutuu menemään sinne mihin osoitetaan, muuten potkut tai karenssi.

Seppo O. Saarela

Hauska kommentti Ralf Karlssonilta. Hänen mielestään - hieman mukaellen - kaiken intelligentsian on oltava Helsingissä.

Itse olen jo eläköitynyt helsinkiläinen puhelin-/sairaalatekniikkainsinööri. Minulla ei ole minkäänlaisia henkilökohtaisia suhteita Savoon, mutta Kuopion osaamisen tason tunnen. Siitä ei laitoksen siirto ainakaan tulisi jäämään kiinni.

Tosin Juho Pulkka pilaa ansiokkaan mielipiteensä sillä, ettei mielipidettä ole kirjoittanut Juho Pulkka, vaan Juho Pulkka (kesk), palauttaen asian itse taas aluepolitikoinniksi.

Käyttäjän JormaKajaste kuva
Jorma Kajaste

Kun sanot tuntevasi "Kuopion osaamisen tason", niin voisitko selittää tarkemmin, miten tämä konkreettisesti liittyy siihen osaamisen, jota Fimean asiantuntijahenkilöstöltä edellytetään? Olen utelias näkemään mihin tietosi perustuu.

Käyttäjän JormaKajaste kuva
Jorma Kajaste

Oikeastaan tätä umpikeskustalaista kirjoitusta ei tarvitse sen enempää kommentoida kuin, että kun rahat on loppu, niin rahat on loppu. Joku kohtuus se pitää näissäkin projekteissa olla. Kannattaa ihan oikeasti LUKEA se viimeisin työryhmän mietintö ja sitten asioita kommentoida.

http://jormakajaste.puheenvuoro.uusisuomi.fi/21158...

Toimituksen poiminnat