Juho Pulkka vaikuttaja läheltäsi

Kuka nyt omaisuutensa tuhlaisi?

Sähkönsiirtoyhtiö Caruna teki 50 miljoonan euron voitot ja suunnittelee samanaikaisesti korottavansa merkittävästi sähkönsiirron hintaa. Eihän näin pitänyt käydä, kuten pääministeri Katainen arvioi muutama vuosi sitten. Näin kuitenkin kävi ja kuluttajat (kansalaiset) saanevat maksaa julkisen monopolin myymisestä hyvän hinnan kohoavina sähkönsiirtomaksuina. Voitoistaan Caruna maksaa mitättömästi veroja, sen siirtäessä pitkien ja monimutkaisten omistusketjujen kautta varallisuutta sisäisten lainojen kautta ulkomaille.

Caruna oli aiemmin osa Fortumia, jolloin toiminta oli valtion talutuksessa. Siitä, miten toimivia hallintoneuvostot ja muut hallintohimmelit ovat, voi olla montaa eri mieltä.

Mennäänpä kymmen vuotta taaksepäin vuoteen 2005. Yleisradio myi silloin lähetysverkkonsa Digitan ulkomaiselle omistajalle. Vuoden 2007 jälkeen Digita on tahkonnut voittoa ainakin 180 miljoonaa euroa, mistä se on maksanut mitättömät verot. Erilaisten holdingyhtiöiden ja sisäisten lainojen kautta Digita on osa ketjua, jossa voitot valuvat sisäisinä lainoina Luxemburgin kautta Australiaan. Tämä on samanlaista touhua, mitä on Carunalla.

Ei ongelma ole se, että joku tekee voittoa, vaan se, että julkiset monopolit on myyty ahneudessa sijoittajille, ketkä ovat saaneet monopolin hyvään hintaan. Julkisella monopolilla on paikkansa korkeiden kiinteiden kustannusten aloilla ja aloilla, mitkä ovat elintärkeitä valtion toimintakyvylle myös kriisiolosuhteissa. Näitä ovat esimerkiksi sähkö- ja televerkot, kuten myös rautatiet.

Tässä piilee neoliberaali paradoksi. Uskotaan, että ”näkymätön käsi” hoitaa, mutta mitenkä se hoitaa, kun ei ole kuin yksi monopolisti tai parhaimmillaankin markkinoilla vallitsee oligopoli?

Valitettavasti edelliset esimerkit eivät ole ainoita. Kaivosteollisuuden valtiolliset merkkitoimijat, kuten Rautaruukki ja Outokumpu möivät kaivostoimintansa 1990-luvulla. Nyt alaa hallitsevat kansainväliset toimijat (sekä surullisen kuuluisa Talvivaara), jotka eivät muuta tarjoa kuin töitä voittojen kaivannaisista valuessa maailmalle. Suomi on kansainvälisissä vertailuissa kiinnostavimpia kaivannaismaita. Pääosin sen takia, että meillä ”löytäjä saa pitää”.

Jatkaen edellisestä kappaleesta, en myöskään epäile, etteivätkö viimeisimmät yksityistämiset jää ainokaiseksi. En aina usko porttiteorioihin, mutta nykyinen valtavirtainen talousajattelu ajaa Suomeakin kohti yövartiavaltiota, missä valtion rooli jää vain turvallisuuden takaamiseksi. VR:n monopoli murenee hetki hetkeltä eikä sosiaali- ja terveydenhuollon räjähtämiseenkään pitkään kestä.

Jotain täytyisi nyt tehdä. Jos meillä olisi yhteistä tahtoa, emme murentaisi yhteistä omaisuuttamme, vaan vaalisimme sitä huolella. Kyllä ”saneeraajia” aina löytyy, keillä ei ole muuta tavoitetta kuin yli viiden prosentin tuotto sijoituksilleen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

"Kokoomusministerit: Fortumin myynti hyvä ja turvallinen ratkaisu" ja "Kataisen mukaan kauppa ei myöskään nosta sähkönsiirron hintaa asiakkaille, koska sähkönsiirtoa ja sen hinnoittelua säädellään tarkasti."

http://www.iltalehti.fi/talous/2013121217828016_ta...

Toki tuon kaupan hyväksyi hallituksessa sdp, vihreät, rkp ja kd myös. Vas esitti ettei myytäisi.

No, Carunan asiakkailla on varmasti mukavaa. Vielä kun Caruna maksaisi oikeasti veroja Suomeen mutta kiertää niitäkin.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ #1/MK: ”No, Carunan asiakkailla on varmasti mukavaa. Vielä kun Caruna maksaisi oikeasti veroja Suomeen mutta kiertää niitäkin.”

Venäläisen sanalaskun mukaan tällainen määräävän markkina-aseman väärinkäyttö ja muu puliveivaus on laillista mutta rikollista.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Näitten puliveivaaja -yritysten verot maksavat sitten rehellisemmät pienet yritykset sekä ne pääomatulojen saajat, jotka eivät voi rekisteröidä omistuksiansa Bimbosaarille, eli pienemmät toimijat.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

"Valtion ei tulisi myydä sitä, mitä porvari haluaa ostaa."

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Sen siitä saa kun julkisia monopoleja vaaditaan purkaamaan kiireelisesti hirveällä hingulla. Toisaalta Corunan myyminen oli perusteltu Suomen heikkenevän säköverkon peruskorjaustarpeella jonka vastuusta valtion yhtiö tuntui haluavan eniten eroon kun sähkönjaon tökkiminen esim myrskyjen takia aiheutti tyytymättömiä asiakkaita. Huonommin perustellasn Alkon monopolin purkamista, tai no perusteluina yleensä kuulee että monopoli pitää purkaa jotta juomat saadaan ksuppoihin ja hinnat alas, vaikka löytyy siihenkin hyviä perusteluja kuten Alkoholikulttuurin palautuminen joka itseasiassa tapahtuu parhaillasn kokosjan ja hintojen äkillinen laskeminen voisi jopa pilata koko itävän juomakulttuurin moninkertaistaen alkoholismin haitat ja kustannukset, siksipä kieltolakiajasta laskutumista onkin pyritty tekemään rauhallisesti ja hiljalleen vaikka alkoholin suurkuluttajat vaativat monopolin purkua kuin lapsi karamelli vuorta. Lisäksi yksityiselle monopolille on hankalampi saada kilpailua kuin julkiselld monopolille. Odotetaan nyt kuitenkin jännityksellä koska Yleisradio potkaistaan kokonaan ulos Suomen tv-verkosta ja koska Keskon ja SOKn oligopoli päättyy fuusioon.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

No jostain syystä Caruna on onnistunut tekemään huikeasti voittoa, vaikka heikkenevässä sähköverkossa oli korjaustarpeita. Ei sijoittajat tappiollista bisnestä osta :D

Eero Mattila

Näin se menee. Hyvä blogi.
- Sitten vaan syyttelemään pienyrittäjiä harmaan talouden aiheuttamista ongelmista...
- Käytännössä kukaan eikä mikään puolue aja Suomen kansallista etua. Sääliksi käy tulevat sukupolvet. Maat ja koneet on myyty, palvelut lopetettu (keskitetty) ja perinnöksi jää vielä iso kasa velkaa...

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Luonnollisten monopolien tulee kuulua valtiolle ja samoin myös strategisten valtionyhtiöiden kuten Neste ja Fortum.

Jygän arvo Suomen kalleimpana miehenä kohoaa edelleen..

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Saas nähdä kuka tekee taustoitetun kokoelman näistä Kataisen "Me tienataan tällä" ja "Hyvä ja turvallinen ratkaisu" ja muista vastaavista lausahduksista. Materiaalia tuntuisi olevan enemmän kuin tarpeeksi ja erittäin paljon enemmän, kuin Suomi kohtuudella kestää.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Imatran voiman myynnistä tämä koko soppa sai alkunsa. Valtion yhtiöitä alettiin yksityistämään, vaikka lopputulos uusien yhtiöiden rahastuskoneluonteesta tiedettiin. Tuolloin jopa puliveivattiin myyntivoittojen veroja uusien yhtiöiden hyväksi. Sähköstä ja kantaverkon rahastamisesta tehtiin yksityisiä tahoja suosiva poliittinen päätös.

Harri Ikonen

Juha Pulkan puoluekaveri, joka sattuu olemaan maamme pääministeri valmistelee tälläkin hetkellä valtionomistuksien myyntiä joillekin tahoille, jotka ovat varmaan vähemmän "yleishyödyllisiä" yhteisöjä. Tähän yhteisen hyvän myyntiin ei hallituspuolueilla ole varmaan mitään vastaansanottavaa, enenkuin on taas viisi vuotta katseltu, ja todetaan, kuinka huonot kaupat taas tehtiin!

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Jostakin syystä Carunan siirtohinnat ovat nyt korotettunakin edelleen maamme edullisemmasta päästä. Jo ostaessaan siirtoyhtiöt sijoitusrypäs varmasti tiesi hintojen korotusmahdollisuudet nykysessä järjestelmässä, jos vain " häpyä " rahastamiselle halurtaan käyttää - ja miksi ei haluttaisi.

Tämä oli eräs kauppa sarjassa näitä omituisia valtio-omisteisen yritystoiminnan siirtämisiä ulkolaiseen omistukseen, jolle olisi joskus hyvä kuulla järkiperusteitakin, jos niitä sattuisi edes olemaan. Grow-How kauppakin oli melkoisen erikoinen.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Timo Haapala, mtv3 politiikan toimittaja twiittasi hyvin: "Tuli #muuten mieleen, että kok. Jyrki Katainen on kärkisijoilla kun Suomen kalleinta miestä lasketaan. Sari Sairaanhoitajasta Carunaan yms."

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Uutinen vuodelta 2013:

"Tuomiopäivän peikot ja muutama poliitikko povaavat sähkönsiirtohintojen nousevan Fortumin verkkokaupan myötä. - Tuskinpa vaan, sanoo sähkönsiirtomarkkinoiden ylituomari Energiamarkkinavirasto."

http://yle.fi/uutiset/energiamarkkinavirasto_fortu...

Käyttäjän HenriMantysaari kuva
Henri Mäntysaari

Tätä meidän poliitikkojemme osaamistaso on: Isänmaa myydään kilon paloina vähiten tarjoavalle. Lisäbonusta jos kylkiäisenä voidaan vielä antaa korvaamattomia luonnonvaroja ilmaiseksi.

Kemira-kauppakin jo mainittiin, siinä on taas yksi episodi josta ei paljoa kannata kotiin kirjoittaa: https://fi.wikipedia.org/wiki/Yara_Suomi

Jään kiinnostuksella odottamaan, milloin tieverkostostamme saadaan hieraistua kaupat jonkin eläkesijoittajafirman kanssa.

Reijo Tossavainen

Yle Uutiset kertoi 12.12.2013 eli Fortum-kauppojen aikoihin seuraavaa:

Soini tylyttää Fortum-kauppoja: Ei järjen häivää

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on tyytymätön hallituksen rooliin Fortumin siirtoverkkojen myynnissä. Perussuomalaiset ei hyväksy päätöstä.

Soini pitää käsittämättömänä, että huoltovarmuuden kannalta keskeistä strategista liiketoimintaa ollaan myymässä ulkomaille.

- Tämä on erittäin valitettava päätös. En voi käsittää, että tällaista ollaan kauppaamassa maailmalle. Ja ostajana on kanadalainen ja australialainen eläkerahasto. Millähän kompetenssilla he hoitavat tällaisia sähköyhtiöitä, Soini kyselee.

Soini arvelee, että suomalaiset sähkönkuluttujat joutuvat kaupan maksumiehiksi.

- En ymmärrä miksi siellä on omistajaohjausministeri, jos mitään ei ohjata. Ja sitten vielä vasemmistoliitto, joka yleensä antaa julkilausuman ja hyväksyy sitten lopulta hallituksen linjan.

Soini arvelee, että hallitus joutuu myymään valtio-omistuksia, kun on ensin ottanut liikaa velkaa.

- Eihän tässä ole järjen häivää, Soini soimaa.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Tätä valtion saman omaisuuden myymistä yksityiselle, sitten yksityisen tahon myymistä valtiolle ja taas valtion myymistä yksityiselle on kyllä jonkun tiedotusvälineen syytä tutkia suurennuslasin kanssa.

Tom Frank

Kaikissa tämän tyyppisissä tarinoissa on aina yksi ja sama yhteinen vaikuttaja: Kokoomus.

Jyrkin kootut valheet voisi koota jonnekin yhdelle sivustolle, saisi oikein koostetusti lukea putkeen, mitä tämä Suuri Ajattelija on möläytellyt.

Tämä varmaan laukeaa seuraavaksi:

http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/paaminister...

Käyttäjän Punakuono kuva
Petteri Olander

Yhdelle sivulle!?
Ei taida yksi A4:n riittää..

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Jos raamattu on saatu kerta mahtumaan nuppineulan päähän niin eiköhän nuo Kataisen lausumat mahdu 4A arkille sen molemmin puolin.

Käyttäjän TimoJokela1 kuva
Timo Jokela

Nuorukaisena ihmettelin, kun hipit kommentoi globalisaation vaaroista kukankäryn keskeltä. Tätäkö lie tarkoittivat?
Ei kunnatkaan satsanneet verkkoihin riittävästi, ja kun sähkölaitosten kaudelta siirryttiin nykyisiin omistusjärjestelyihin, satsattiin sinne missä on suuria tehoja käyttäviä asiakkaita. Maakunnissa täytettiin hädin tuskin lain velvoitteet, ja täysin ajastaan jälkeenjääneitä verkkoja ei ole saneerattu ajallaan. Monissa paikoissa on vielä vanhalla kreosootilla kyllästettyjä pylväitä, ja 20 kv ilmajohtoja viedään puuorsilla. Siihen kun kaatuu yksi puu, monta väliä ``lattialla`` ja pitkä käyttökeskeytys, jos ei ole ns. rengassyöttöä käytössä.
Ongelma on siinä, että verkkojen haltijoita kiinnostaa enemmän sähkömittarin lukemat.
110 ja 400KV:n valtakunnanverkosta minulla ei ole riittävää tietoa.
Eli puheet myrskytuhoille alttiista ilmajohtoverkosta on osittain pötyä, koska huonokuntoinen ja vanhanaikainen verkko on tosi altis. Tietysti maakaapelointi on paras ase myrskytuhojen kannalta.
Väitän että tämän Carunan omistajat eivät piittaa sitäkään vähää verkon kunnosta,ja kun asiasta vastuussa oleva virkakoneisto viettää mukavia kissanpäiviä ikiviran tuskin liikaa rasittaessa ja vielä poliitikkojen ohjauksessa.
Myös plogistin lause sosiaali ja terveysjärjestelmän räjähtämisestä on varteenotettava. Sote farssi antaa jo esimakua.
En voi ymmärtää, kuinka epäisänmaallisia nämä valtionyhtiöiden myyjät ovat, ja mitä seurauksia näillä kaupoilla on verotuloille. Veropohja kapenee koko ajan, ja valtio ja kunnat yrittävät epätoivoisesti keksiä tulonlähteitä pysäköinninvalvonnasta ja valtateiden kameratolpilla. Kiinteistövero tulee varmasti nousemaan tulevaisuudessa ja alvi, senverran tappiin vedettynä kun sisämarkkinat antaa periksi.
Vaikea käsittää, minkälainen yhteiskunta antaa veropohjan heikentyä ja infra rappeutuu huolestuttavaa vauhtia. Nyt pitäisi satsata infraan ja lisäksi ihmiset saisi duunia. Tuntuu että mitään ei tapahdu, vaan massiivinen virkakoneisto pyörittää itseään ja pakenee kohti kirkkaampaa valoa, kuten tämä suomen kallein `Jygä`....
Mulle sanoi 90-luvulla amerikkalainen jenkkifudisvalmentaja, että epäluotettavat Suomalaiset. Silloin se kirpaisi, mutta alan pikkuhiljaa ymmärtämään mitä äijä tarkoitti. Uskon myös vakaasti, että agressiivinen verosuunnittelu olisi hoidettavissa lainsäädännöllä.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Myydään Suomen metsät ja vesivarat ulkomaisille pääomasijoittajille ja vuokrataan niitä sitten käyttöömme... Hyvä idea, eikö totta ;)

Heikki Svanström

Jotenkin tuntuu että toimimme kuin kehitysmaat. Oikeudet myydään ulkomaisille toimijoille ja omaa rahaa ei löydy...

Joku tekee entisellä "kansallisomaisuudellamme" hulppeat rahat mutta se ei ole mielestäni kansanuntamme etu.

Yksityistämisen idea kai aikanaan oli että omaisuus pysyy omassa maassa ja raha kiertää omassa maassa. Meillä raha karkaa minne kulloinkin eikä se pysy maassa. Vain pieni osa jää maahan palkkojen muodossa.

Ei voi kun ihmetellä. Saiko joku jotain muutakin kuin solmion lahjaksi..?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Eikö meiltä tosiaankaan löydy yhtään taloudesta tietävää tai ymmärtävää päättäjää?
Eikö edes ministeriöistä pitäisi löytyä riittävää asiantuntemusta?

On tämä surkeaa kuultavaa ja luettavaa kuinka meillä asioita oikein hoidetaan.

Aimo Wiren

Niin kauan kun Suomi inhoaa resurssejansa fiksusti käyttäviä omistajia,kapitalisteiksikin haukuttuja niin omistusten siirrot menevät ulkomaisten käsiin. Ruotsin "vanha raha 'a la Wallenberg" ja Norjan öljyrahasto ovat mielellään ottaneet kapitalistin taakan harteilleen ja hallitsevat jo nyt Suomen yritysten parhaimmistoa. Lycka till ja lisää samaa niin palataan Kalmarin unionin aikoihin takaisin.

Toimituksen poiminnat