Juho Pulkka vaikuttaja läheltäsi

Olemme höynäytettyjä omistajia

Olen jo jonkin aikaa pohtinut mielessäni suomalaisia osuuskuntia ja näiden olemuksia. Kahdessa näistä olen itsekin tiedettävästi jäsenenä, siis omistajana. Nämä ovat varsin tutut monelle muullekin, nimittäin kyseessä ovat OP-ryhmä sekä S-ryhmä, jotka valtaavat alaa ja takovat kovaa tulosta. Keltaiset huoltamoiden tornit ovat tuttu näky valtateiden varsissa ja oranssivalkoiset logot komeilevat usean pankin ovessa. Vuonna 2014 OP-ryhmä oli Suomen suurin yhteisöveron maksaja, eikä S-ryhmälläkään investointivauhtiin nähden huonosti mene.

Sain viime viikolla kirjeen, jonka mukana minulle toimitettiin uusi S-Etukortti. Olin käynyt viikkoa aiemmin kysymässä vakuutustarjousta LähiTapiolasta ja samalla minut oli tahtomattani rekisteröity tuonnekin asiakkaaksi. Tämän seurauksena sain uuden kortin, jossa komeili LähiTapiolan tunnus merkkinä asiakkuudestani, jota minulla ei siis ole eikä tule tämän jälkeen varsinkaan olemaan. Käytännön elämässä tämä ei ole ongelma, mutta periaatteellisella tasolla toiminta on vähintäänkin hämärää.

Esimerkkinä tämä kertoo laajemmin osuuskuntien tarkoitusperistä. Sen sijaan, että ne pyrkisivät tuottamaan aidosti etuja ja palveluita omistajilleen, ne laajenevat laajenemistaan samalla hämärtäen alkuperäisen tarkoituksensa. Kuinka moni omistaja haluaa, että osuuskunta lähtee kilpailemaan terveysvakuuttamiseen ja sairaalatoimintaan samaan aikaan, kun omistaja on hyvin suurella todennäköisyydellä työterveydenhuollon tai julkisen terveydenhuollon asiakas? Näistä myöhempää omistaja tukee maksamillaan veroillaan.

Yksityisessä terveysvakuuttamisessa pyörii jo nyt muuten isot rahat ja kehitys on nousujohteinen. Samalla kehitys tulee eriarvoistamaan terveydenhuoltoa ja kansalaisia, vaikka SOTE-ratkaisussa saataisiin aikaan mitä.

On todettava se, miten nämä kaksi osuuskuntaa ovat laajentuneet ja investoineet. S-ryhmä on valuttanut bonusrahojaan Venäjälle ja useasti omistaja vilauttaessaan S-korttiaan kuittaa vain bonuksen tuoman lisähinnan pois ostoksistaan. ABC-asemat ovat tuttuja ja turvallisia, mutta hintaansa nähden täysin luokattomia. Kuitenkin moni matkaaja maksaa lounaastaan kyselemättä 9,40 euroa ABC:llä, kun pienyrittäjä tarjoaa syrjemmässä euroa halvemmalla todellista gurmeeta. Jos S-ryhmä on vallannut Suomea, niin on myös OP-ryhmäkin, joka on syönyt pienempiänsä ja kahminut omistuksia muun muassa Baltian maista.

Yhteiskunnallisesti suurilla osuuskunnilla on painoarvoa ja merkitystä, vaikkapa maksetuissa veroissa ja investoinneissa. Oikeuttaako tämä kuitenkaan nykyiseen toimintaan, on toinen kysymys, johon vastaus on: ei.

Onko kehityssuunta kuitenkaan omistajien todellinen tahto? Jos näin todella on, niin antaa olla. Epäilen kuitenkin, että varsin usea omistaja näkisi esimerkiksi hyvän tuloksen näkyvän ruokakorin hinnassa tai pankin asiakaspalvelun laajuudessa ja matalissa palvelumaksuissa.

 

* Teksti on julkaistu Iisalmen Sanomissa 4.12.2015.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Eero Mattila

Keskeinen syy löytyy niistä poliitikoista ja kansanedustajista jotka istuvat isännistössä ja ovat mm. ottaneet osuuskuntalain vastaisen "oman alennuskortin" vastaan. Osuuskuntalain mukaan jokainen osuuskunnan jäsen on samanarvoinen. Mies ja ääni. Näin halpaa on kansalaisten luottamus, sekin on vaihdettu bonukseen.
- Herätysliike tarvittaisiin, että osuuskunnat pelastettaisiin näiden poliitikkojen kynsistä, jotka myyvät muuten kaiken tästä maasta jopa periaatteetkin.

Toimituksen poiminnat