Juho Pulkka vaikuttaja läheltäsi

Sooloilu soten riesana

Perustuslakimme yhdeksännessätoista pykälässä puhutaan oikeudesta sosiaaliturvaan ja terveyteen. Sen, miten esimerkiksi siinä mainittu velvoite väestön terveyttä edistävistä sosiaali- ja terveyspalveuista toteutuu, jätän jokaisen itse arvioitavaksi. Toivoa paremmasta kuitenkin on, mikäli sote-uudistus saadaan runnottua kunnialla valmiiksi.

Sosiaali-ja terveydenhuollon järjestämisestä on väännetty kättä eri tasoilla vuosikausia. Pohjois-Savossa voimme uskoa, että sote-ratkaisu on meille yhdessä edullinen. Meillä on mm. maakuntamme keskellä yliopistollinen sairaala, jota on saneerattu nykyaikaan hyvää tahtia. Tämä edullinen alusta voidaan kuitenkin tuhota, mikäli me pohjoissavolaiset alamme kilpailla keskenämme.

Varkaudessa on viime aikoina tehty päätöksiä ulkoistaa leikkaustoimintaa Terveystalolle, mikä sai luonnollisesti sairaanhoitopiirin hämilleen. Toinen, ainakin omat kulmakarvani nostattanut, varkautelainen päätös oli vahvistaa sote-johtajan roolia ja nostaa hänen tilipussinsa painoa varsin kiitettävästi. Herää kysymys: mihin Varkaus lopulta tähtää?

Aivonystyröitä jumppaamalla näyttää siltä, että ylimitoitetut leikkausresurssit ja toimitusjohtaja-asemaan korotettu lääkäri tähtäävät bisneksen tekoon. Tämä liiketoiminta näyttää suuntautuvan Pohjois-Savon sijaan etelään.

Pohjois-Savon toisella laidalla täällä Ylä-Savossa pitää tehdä myös ratkaisuja. Tiloiltaan sairas sairaala joutaa monin osin lekan alle ja toimintoja täytyy miettiä uudelleen. Varmasti Terveystalo on tulossa täälläkin apajille, jos kuntapäättäjät saadaan höynäytettyä tähän mukaan. Oikein johdettuna oma toiminta on kuitenkin aina edullisempaa, jos kysyntä ja tarjonta todella kohtaavat.

Miten ulkoistaminen ja joidenkin leikkaustoimintojen väkisin säilyttäminen vaikkapa nyt Iisalmessa ja Varkaudessa edistävät väestön terveyttä alueellisella tasolla? Eivät mitenkään. Niukat resurssit valuvat yksityisille ”kumppaneille”, kun nämä resurssit tulisi kohdentaa täysin toisin.

Nämä toimenpiteet ovat pikemminkin merkki paikallisesta osaoptimoinnista, joka on kokonaistaloudellisesti äärimmäisen itsekästä toimintaa. Mikäli Ylä-Savossa lähdetään Varkauden tielle, olemme jättäneet hyvästit kustannusvaikuttaviin järjestelmiin ja lain henkeen pyrkimisille.

 

* Teksti on julkaistu Iisalmen Sanomissa 9.10.2015.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat