Juho Pulkka vaikuttaja läheltäsi

Ota ja aja - apinoidaan

Ollessani Belgiassa keväällä opintomatkalla keskustelin muutaman opiskelijan kanssa maittemme alkoholipolitiikasta. Alkoholin myynnissä on kotimaissamme tunnetusti eroja, mutta yllättävän suuria eroja havaitsimme myös asenteissamme. Kertoessani, että Suomessa voi periaatteessa – ja valitettavasti käytännössäkin – ottaa yhden tai kaksi ja lähteä rattiin, hämmästyivät kaverini suuresti. Heille Suomi näyttäytyi mallimaana, mutta kertoessani tilanteesta tein pienen särön heidän Suomi-kuvaansa.

Esimerkiksi naapurimaissamme Ruotsissa ja Norjassa, promilleraja tieliikenteessä on 0,2. Sukulaiskielemme kotimaassa Unkarissa alkoholia saa olla veressä tasan 0,0 ‰. Miten rajaa Unkarissa valvotaan ja noudatetaan, onkin toinen tarina. Joka tapauksessa, meillähän pikkupöhnässä kurvaillaan ja surmaillaan, kuten tiedämme.

Liikenneturva järjestää aika-ajoin kampanjoita teeman ”jos otat, et aja” ympärille, mutta kuitenkin jopa poliisiviranomaisten suusta on kuultu, että autoilija voi periaatteessa juoda yhden alkoholiannoksen ilman, että viisari värähtää liiaksi. Tottahan se nykyisin onkin, mutta tarvitsisiko viisarin edes värähtää?

On ihmisen omaa kyvyttömyyttä arvioida rajojansa ja kykyjänsä, jos hän kuvittelee, että saunakalja tai pari ei vaikuta lainkaan havainnointikykyyn liikenteessä. Jos tarvitsee autoilla, niin voi aivan hyvin siemailla vaikka vissyä. Kyvyttömyys olla juomatta on osa ongelmaa, ja tuota ongelmaa kutsutaan alkoholiongelmaksi. Noita ongelmaisia on Suomessa paljon. Minä tunnen useita, kuten tuntenet sinäkin.

Ahvenanmaan maakuntahallitus kaavailee promillerajan laskua 0,2:een. Suunniteltu lakimuutos tulisi voimaan vuonna 2016 ja tämä tarkoittaisi sitä, että valtakunnassa olisi vallassa kaksi eri käytäntöä. Avaus on tervetullut ja se avaisi keskustelua myös Manner-Suomessa.

Kaikilla päättäjillä pitäisi olla selkärankaa sanoa ääneen, että jos otat, et aja. Matalammat promillerajat autoillessa, kuten veneillessäkin, ovat meillä mahdollisia. Päättäjien tulee vain uskaltaa heittää idioottimaiset asenteensa romukoppaan ja toimia paremman tiedon varassa.

Ongelmatonta rajojen lasku ei tulisi kuitenkaan olemaan. Miten pienet puhalluskokeen tulokset todennetaan, on yksi keskeisin kysymys. Toinen pohdinnan aihe ovat myös rangaistuskäytänteet. Oikeuslaitosta ei pienillä promillemäärillä kannata kuormittaa, vaan poliisilla tulisi olla oikeus kirjoittaa rikesakko esimerkiksi 0,2-0,5 promillen välillä. Pienet sanktiot: sakko ja häpeä voisivat toimiakin. Kuka nyt haluaa olla sakotettu rattijuoppo?

Jos päättäjille eivät riitä perusteeksi järki, tutkimukset ja turvallisuus, niin apinoida voisi toisella tavalla kuin kuskit liikenteessä. Naapurimaidemme matkiminen tässä asiassa ei olisi lainkaan typerää käytöstä.

 

* Teksti on julkaistu Iisalmen Sanomissa 14.8.2015.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"...meillähän pikkupöhnässä kurvaillaan ja surmaillaan, kuten tiedämme."

Yhteiskunta- ja terveystieteilijänä osannet kaivaa tilastoista, kuinka paljon Suomessa surmaillaan "pikkupöhnässä". Valistaisitko muita ja kertoisit, kuinka monta kuolonkolaria on ajettu 0,2-0,5 ‰ pöhnässä?

Että kuinkas paljon tuo promillerajan lasku vaikuttaisikaan noin paremman tiedon varassa? Vai kävisikö niin, että onnettomuuksia aiheuttaisivat edelleen ne tukevasti törkeän rattijuopumuksen rajan ylittäneet, joille ei promillerajan viilaamisesta ole minkäänlaista vaikutusta?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Yksinkertaisella logiikalla voisi päätellä että jos yksi promille ei vaikuta yhtään, niin ei kaksikaan, eikä kolme jne.

Fysikaalisesti voisi ajatella että jos kaksi promillea vaikuttaa jo selvästi, niin puolet siitä vaikuttaa puolta vähemmän, pikkupönäkin hiukan jne.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

yksinkertainen logiikka ei tässä päde, koska käyrä ei ole yhdensuuntainen,
nykyisten sääntöjen takana on ihan perustelutkin jotka ainakin itselleni kelpaavat ts. kliiniset kokeet joiden mukaan alle puolikkaan maistissa ajosuorituskyky pikemminkin paranee, kun taas selkeä heikentyminen alkaa promillen humalassa.

Väsyneenä ajaminen vastaa helposti promillen humalaa ja käsi sydämellä,
kukapa meistä ei silloin tällöin ajaisi väsyneenä.

Hannu Tanskanen

Liköörikarkit ja DaCapo-suklaapatukat on oitis kiellettävä autoilijoilta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Liitulakun syöminen on myös aiheuttanut blogistin ehdottamia sakkolukemia.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Mihin perustuu tuo ehdotettu 0,2 promillen raja? Tekstin luettuani olisin hyvin ymmärtänyt esityksen nollatoleranssista, vaikkakaan en ole juuri mistään esitetystä samaa mieltä. Pureksimatta en niele ehdotusta, enkä varsinkaan siksi, että pitäisi apinoida muita. Pahoin pelkään että tuo 0,2 promillea on yhtä lailla hatusta vedetty raja, kuin jokin muu luku.

Vahvana argumenttina kun tekstissä käytettiin lennokasta muotoilua että "meillä pikkupöhnässä kurvaillaan ja surmaillaan", olisin odottanut jonkinlaista faktaa tukemaan tuota väitettä, varsinkin kun asia on blogistin mukaan yleisessä tiedossa. Ei siis pitäisi olla ylivoimaisen vaikeaa kertoa kuinka suuresta asiasta on kyse. Minkä verran kulonkolareissa kuskilla on 0-0,2 promillea verrattuna 0,2-0,5 promillea suhteutettuna samoilla tasoilla ajettuihin kilometreihin? Vaikeampaa on luonnollisesti arvioida missä määrin nuo surmaamiset ovat olleet "pikkupöhnästä" johtuvia. Voimme kuitenkin aloittaa keskustelun katsomalla korrelaatiota ja jos sellainen löytyy on syytä tutkia kausaalisuutta.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

0,5 ja entinen 1,0 eivät olleet hatusta tempaistuja, alle 0,5 maistissa ajosuorituskyky keskimäärin pikemminkin paranee, kun taas yli promillen huppelissa se alkaa nopeasti heikentyä.

----------------------------------------

alkoholiinkin adaptoituu, sen on huomannut esim. siten, että tietokonepeli-iltana saa illan mittaan koko ajan samalla pelatessa vetää aikamoiset jurrit ennenkuin motoriikka ja reaktiot alkavat kärsiä.

mutta vaikkapa kapakista kotiin tullessa jos kuvittelee pelaavansa yhden setin ennen nukkumaanmenoa ja vaikka ei olisi erityisen humalassakaan, ei saman pelin pelaamisesta tulekaan yhtään mitään.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Belgiassa on sama promilleraja 0,5 kuin Suomessa, Tanskassa, Saksassa, Hollannissa ym.

Ehkä ne opiskelijat olivat Unkarista, jossa nollarajan ylittämisestä voi saada 980 euron sakon.

Toimituksen poiminnat