Juho Pulkka vaikuttaja läheltäsi

Dokkarikerhoa pystyyn!

Keväällä julkaistun uusimman nuorisobarometrin mukaan nuoria kiinnostaa vaikuttaminen yhteiskunnallisiin – siis nuoriakin ympäröiviin – asioihin. Se, millaisia eväitä nuorilla on vaikuttamiseen, onkin kysymys erikseen.

Periaatteessa vaikuttamisen väylät ovat nuorillekin jo olemassa ja samat kuin kenellä tahansa muullakin edustuksellisessa demokratiassa elävälle ihmiselle, huomioiden tietenkin iän vaikutukset päätöksentekoon osallistumisen mahdollisuuksiin. Vaikka väylät ovat olemassa, vielä pitäisi löytää eväät, joilla nuoret pääsevät kiinni keskustelun ytimeen.

Yle on jo toista vuotta tuottanut Docventures-dokumenttiformaattia, jossa esitetyissä dokumenteissa on ruodittu yhteiskunnallisia teemoja aina ihmiskunnan korruptoituneisuudesta meidän hektiseen ja kuluttavaan elintapaamme. Ohjelmassa keskustelijoina on vieraillut eri alojen toimijoita kansalaisaktivisteista aina presidentti Tarja Haloseen.

Madventuresin tekijöistä, maailmanmatkaajista Riku Rantalasta ja Tunna Milonoffista, on Docventuresin myötä kasvanut parissa vuodessa vakavasti otettavia yhteiskunnallisen keskustelun avaajia ja ongelmien kritisoijia. Ei mitään turhia jätkiä joukossamme.

Sosiaalisessa mediassa ohjelman tekijät ovat kannustaneet katsojiaan perustamaan elokuvakerhoja ympäri Suomen muiden tempaustensa ohessa. Näissä kerhoissa ihmiset ovat kokoontuneet katsomaan yhteisöllisesti päivän dokumenttia suoltaen samalla sosiaaliseen mediaan kommentteja dokumentin teemasta. Esimerkiksi Kuopiossa kerho kokoontuu ravintolassa, mutta Torniossa ”Docventures on kasvatuksen asialla”, kun elokuvakerho kokoontuu Nuorisotila Messiin.

Iisalmen nuorisotyö on jo vuosia tuskaillut sen parissa, kuinka se löytäisi nuorille sopivaa tekemistä sopivassa paikassa. Paikkojahan periaatteessa on ja nyt olisi some-kansalle mielekästä tekemistäkin: leffakerho vaikka Nuokkarille.

Mikäpä olisi hienompaa, kuin keskiviikkoiltaisin Nuokkarille kokoontuva elokuvakerho, johon kokoontuisi nuoria ja miksei vanhempiakin katsomaan päivän dokumenttia. Samalla voitaisiin ihmetellä, miten vinksallaan maailman ja Suomen asiat todellisuudessa ovat.

Suoraksi vaikuttamisen väyläksi elokuvakerhosta ei ole, mutta ajatuksia herättävänä hautomona ja nuorten aktivoijana se toimisi aivan varmasti!

Näin eduskuntavaalien alla live-vieraaksi voisi saada vaikka alueen kansanedustajankin, joka voisi viedä viestejä eteenpäin ja yhdistää kerhon todelliseen vaikuttamiseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Nuokkarille leffakerho on aivan fantsu idea. Entäpä 4H-nuoret ja Vesaiset yhdessä? Siinäpä vasta todellinen voimaryhmä.

Toimituksen poiminnat