Juho Pulkka vaikuttaja läheltäsi

Idiotismia Rantasalmella – ja muuallakin

Savon Sanomat uutisoi 22.9. lehdessään, kuinka Rantasalmi ulkoistaa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut Terveystalolle. Päätös ei ole pelkästään riskialtis, kuten lehti uutisoi, vaan suoranaista idiotismia ja parasta tietoa vastaan toimimista. Kuntapäättäjät Rantasalmella onkin ilmeisesti lobattu hyvin nyt heidän uskoessaan ulkoistamisen tuomiin etuihin. Samanlaista lobbausta tapahtuu päättäjiin yhteiskuntamme joka tasolla. Uskallankin väittää, että henkilökohtainen asiantuntijuus on vierasta valtaosalle päättäjistämme, lobbareiden kaataessaan hunajaa heidän korviinsa.

On varmasti totta, että kiperässä tilanteessa yksityinen palveluntarjoaja kykenee rekrytoimaan toimijoita julkista puolta tehokkaammin, mutta hintalapun alenemiseen en usko. Samaa mieltä ovat useat asiantuntijat todetessaan, ettei ulkoistaminen tuo kustannussäästöjä vaan päinvastoin.

Ulkoistaminen on hätäratkaisu terveydenhuollon kriisissä, kuten myös professori Ryynänen lausui Itä-Suomen yliopistolla perjantaina 19.9. pidetyssä seminaarissa. Nyt viimeistään asiantuntijoiden olisi nostettava päänsä vieläkin korkeammalle, jotta päättäjät eivät sortuisi samanlaisiin hätäratkaisuihin enää missään.

Uusi sote-laki voi olla julkisen palveluntuotannon pelastus. Mikäli kuitenkin kunnat ja kuntayhtymät huseeraavat omiaan ennen lain voimaantuloa, voidaan tuokin hanke osin pilata.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Pekka Heliste

Ulkoistaminen yhdelle toimijalle on hulluinta mitä voi tehdä kriittisessä funktiossa.Jo tuo osoittaa, että hyvästä hankintatavasta ei ole tietoakaan.

Jos tuottja menee konkurssiin tai osoittautuu kelvottomaksi niin vaihto ei ole kovin yksinkertainen ja asiakkaat saavat kärsiä

Toimituksen poiminnat