Juho Pulkka vaikuttaja läheltäsi

Kustannukset huomioon keskitettäessä

Terveydenhuollon ja varsinkin lääkäripäivystyksen toteutus Pohjois-Savossa puhuttaa. Uudistusaikeet, joissa lääkäripäivystys keskitettäisiin Kuopioon olisi syytä käydä tarkemmin läpi. Päivystysmuutosten kokonaistaloudellisia vaikutuksia ei ole otettu huomioon, mitä julkisesta sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisestä tiedetään. Niin pitkään, kuin terveydenhuollon hintaa arvaillessa ei huomioida kaikkia kustannuksia, vaihtoehtois- ja yhteiskunnalliset kustannukset mainitakseni, ei tämän mittaluokan uudistuksia voida perustella. Riittävän laajat kustannusvaikuttavuusarvioinnit puhuisivat keskittämistä vastaan. Kysykää vaikka terveystaloustieteilijöiltä.

Tiettyjen hoitoprotokollien näkökulmasta keskittäminen on toki perusteltua, mutta kustannussäästöjä keskittäminen tuskin tuo. Keskittämistä harkittaessa tulisi myös huomioida potilaisiin − siis ihmisiin − kohdistuvat aikavaikutukset: Aika on rahaa, myös yhteiskunnan kannalta. Ajankäyttö vaikuttaa myös osin koettuun elämänlaatuun, jota ei laskelmissa huomioida lainkaan. Helpompi on laskea näennäisesti rahaa.

Kyllä jatkossakin, vaikka päivystyksen keskittäminen toteutuisi, lääkäripäivystykseen vaikka Iisalmessa pääsee ja aikaa säästyy: Täytyy vain kulkeutua yksityiseen lääkäritaloon, joka bisnesvainusssaan on laajentanut aukioloaan entisestään. Tämä vaatii kuitenkin omaa tai vakuutusyhtiön rahaa, jota kaikilla ei ole.

Elämme yhä eriarvoistavassa maassa, valehtelivatpa muut mitä hyvänsä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat