Juho Pulkka vaikuttaja läheltäsi

Lukiokoulutuksen kuntayhtymä ”Ylä-Savon Lykeion”

Aikoinaan Aristoteles perusti Lykeion-nimisen yleissivistävän oppilaitoksen, jonka perillinen nykyään tuntemamme lukio on. Lukioverkoston tarkoituksena Suomessa on ollut antaa nuorten kotiseudulla yleissivistävää opetusta, jonka turvin nuoren on ollut hyvä lähteä jatkamaan opintojaan eteenpäin, usein toiselle paikkakunnalle.

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) viisaudessaan toi julki 19.3. kyhäelmänsä toisen asteen koulutuksen rakenteellisesta uudistamisesta. Ensisijaisena tarkoituksena uudistuksella on taas julkisten menojen pienentäminen ja tehokkuuteen pyrkiminen. Tähän tavoitteeseen pyritään muun muassa sillä, että koulutuksen järjestämisen kriteereitä tiukennetaan rajusti. Selkein tiukennus on opiskelijamäärien nostaminen kouluissa. Sama trendi näkyy myös kuntatasolla, kun kouluja ajetaan alas ja oppilaita sullotaan suurempiin yksiköihin.

OKM:n muistiossa todetaan, että esimerkiksi lukiokoulutuksessa koulun opiskelijamäärän tulisi olla vähintään 500. Alle 500 opiskelijan lukio ei saisi lupaa järjestää opetusta kuin poikkeustapauksissa. Ylä-Savossa tämä tarkoittaisi käytännössä alueen lukioiden yhdistymistä yhdeksi Ylä-Savon lukioksi, tai mikä tälle uudelle toimijalle nimeksi ikinä annettaisiinkaan.  Toinen vaihtoehto olisi se, että lukiot yhdistyisivät ristiin rastiin mikä minkäkin kanssa ja kuntapäättäjät saisivat uusia lempilapsia, joiden etuja jokainen voisi valvoa eri palavereissa ja työryhmissä.

Suomi on jo nyt kuntayhtymien ja järjestöjen luvattu maa, eikä tänne mielestäni enää tarvita ainoatakaan ylikunnallista toimijaa. Onnistuessaan toisen asteen rakenteellinen uudistus voi olla todellinen menestys, mutta nykyisin talous- ja tulosvaatimuksin en pidä yllä liikoja toiveita. Voi hyvin olla, että toisen asteen koulutuksen uudistukselle käy kuten ministeri Virkkusen ajamalle kuntauudistukselle.

Myöskään lupaus siitä, ”että ministeriö ei ole pyyhkimässä kartalta pieniä lukioita” (SS 16.4.) ei oikein vakuuta tässä kehityksessä. OKM:n muistiossa lukiokoulutuksen järjestäjien määrä vähenisi reiluun puoleen nykyisestä 285:stä. Sivutoimipisteitähän lukioilla voi olla, mutta se, kuinka pitkään niitä tullaan ylläpitämään, onkin toinen kysymys.

Jos uudistus viedään OKM:n muistion pohjalta läpi, ei kehityssuuntaa tarvitse paljoa arpoa. Muutaman vuoden kuluessa Ylä-Savossa on yksi lukio: Ylä-Savon lykeion, jonka pääpaikka sijoittunee Iisalmeen. Tämän jälkeen on vain ajan kysymys, kun yhtenä talousyksikkönä toimintoja leikataan tehottomina muissa toimipaikoissa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat