Juho Pulkka vaikuttaja läheltäsi

Kuka kuskiksi sairaille?

Keskustelu ensihoidon järjestämisestä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä ja varsinkin ambulanssien määrästä Ylä-Savossa näyttää taas lämpiävän: Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin hallitus päätti maanantaisessa kokouksessaan lähettää ensihoitopalveluiden järjestämistä koskevat uudet esitykset kuntakierrokselle lausuntoja varten.  Aiempi esitys kaatui SHP:n valtuustossa syksyllä ja ”pääasiassa Ylä-Savon kunnissa vaadittiin lisää valmiuksia ambulanssitoimintaan”, kirjoitti maakuntalehtemme keskiviikkona.

Yhteen liittymällä ja neuvotteluvoimaa kasaamalla yläsavolaisten voidaan nähdä saaneen jotain aikaan, ainakin torjuntavoiton. Ilman yhteistyötä nyt tuskin lausuntoja kysyttäisiin. Todennäköisesti Iisalmessa, Lapinlahdella ja Sonkajärvellä olisi yhdet ambulanssit vuorokauden ympäri valmiudessa päiväautojen kytätessä lisäksi tehtäviään Iisalmessa ja Varpaisjärvellä, kuten alun perin kaavailtiin.

Neuvotteluvoiman avulla saatu lausuntokierros on kuin suoraan alan oppikirjoista. Ilman sitä ei sairaanhoitopiirissä voida vaikuttaa päätöksentekoon. Monopolina toimivalla sairaanhoitopiirillä on miltei poikkeuksetta valta-asema neuvotteluissa puolellaan, näin väittävät väitöskirjat ja alan artikkelit, joita joulun alla lueskelin omaa tutkielmaani varten.

Mutta riittääkö edes yläsavolainen yhteistyö henkitoreissaan olevien ihmisten pelastamiseen?

Lausunnot pyydetään ystävällisesti jättämään 21.2.2014 mennessä. Iisalmen kaupunginvaltuusto kokoustaa maanantaina 24.2., SOTE:n yhtymävaltuusto puolestaan 27.2. Kiuruvedellä asiaa ehdittäneen puida 3.2. pidettävässä kokouksessa. Lapinlahdella valtuusto kokoontuu 18.2. Niinkö vain kunnat (ja SOTE) ehtivät antaa lausuntonsa ja valita yhdestä vanhasta ja viidestä uudesta palvelutasomallista mieleisensä? Uskallan veikata, että Iisalmen kaupunginvaltuustolla ja SOTE:n yhtymävaltuustollakin voisi kuitenkin olla asiasta sananen lausuttavana.

Tämänkaltaisessa päätöksenteossa huomaamme hyvin moniportaisen päätöksenteon ongelmakohdat: Joko kaikkia kuullaan ja aikaa kuluu kohtuuttoman paljon, tai sitten osa jää kuulematta nopeiden päätösten syntymisen paineessa. Toki päätöksiä voidaan junailla myös käytävillä, mutta julkista ja demokratian ideaalin mukaista se ei ole.

Oma veikkaukseni tulevasta on se, että yläsavolaiset saavat pienen torjuntavoiton sairaanhoitopiirissä – mitä se sitten käytännössä tarkoittaakaan. Edes yläsavolaisten yhteinen neuvotteluvoima ei kuitenkaan riittäne siihen, että ensihoidon valmius alueellamme riittäisi edes kohtuulliselle tasolle.

Toisaalta voin olla täysin väärässä ja torjuntavoitto voi jäädä saamatta. Kuka silloin pelastaa sairaat?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat