Juho Pulkka vaikuttaja läheltäsi

Sulkeutuuko ympyrä?

Sdp:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen tuumasi lauantain puoluevaltuustossaan, kuinka Sdp otti johtajuuden Suomen kestävyysvajetalkoissa. Hyvä näin, sillä Sdp:n hallitusvastuun 1995 myötä Suomen kestävyysvaje on noussut tasaisen tappavaan tahtiin.

Lipposen I hallituksen käynnistämät verouudistukset ja siitä jatkunut tasaveroihannointi Suomessa ovat alentaneet kokonaisveroastetta suurin piirtein meillä 48 prosentista 41 prosenttiin. Samanaikaisesti kestävyysvaje on kasvanut 6-7 prosenttiin Suomen BKT:stä. Näin puhuttiin mm. reilu vuosi sitten sosiaalipolitiikan päivien paneelikeskustelussa, jossa osallisena olivat maamme johtavat sosiaalipolitiikan professorit.

Onko tämä sattumaa? En usko ja samaa mieltä ovat johtavat sosiaalipolitiikan asiantuntijat, jotka sivuutetaan vapaan talouden nimeen vannovien taloustieteilijöiden kuiskutellessa analyysejään päättäjiemme korviin.

Voisiko veropisteen muuttaminen ja palaaminen progressiivisempaan verotukseen, siis tilaan, josta kestävyysvajeen nousu mutkia oikoen alkoi, parantaa kestävyysvajeen tilaa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Juho Pulkan naseva kirjoitus antaa pelkistetyn mutta ytimeen menevän ja ilmeisen osuvan kokonaiskuvan. Erittäin rajuista tuleveron alennuksista vaietaan ikään kuin niitä ei olisi koskaan tapahtunutkaan. Tuloveron alennnukset olivat prosenttiperusteisia eli suurituloiset saivat 10- tai 100-kertaisen alennuksen pienituloisiin tai tulottomiin verrattuna. Pulkan mainitsemat luvut antavat viitteen siitä että suurituloisten veronalennukset ja niinsanottu "kestävyysvaje" käyvät melko lailla yksiin, ovat toistensa peilikuva ja miksei myös syy ja seuraus.

Nyt "kestävyysvajeen" nimissä käydään sosiaalietuuksien tai -palvelujen kimppuun. Perusturva on tunnetusti jäänyt tasaisesti jälkeen 1990-luvun alusta alkaen.

Tänään SYL:n liittokokous antoi sosiaaliturvasta kannanoton, joka Pulkan kirjoituksen tavoin on ihailtavan selkeä, pelkistetty ja historiatajuinen. Lainaus:

"1990-luvulla leikattu sosiaaliturvajärjestelmä on tasoltaan liian matala ja toisaalta rakenteiltaan liian jäykkä. Näin tarvitseville ei tarjota riittävästi tukea, mikä on johtanut viimesijaiseksi tukimuodoksi rakennetun toimeentulotuen säännölliseen ja yleistyvään käyttöön. Tarkasti säännellyn toimeentulotuen käyttö taas vaikeuttaa töihin paluuta, sillä pientenkin pätkien työskentely aiheuttaa tuen leikkaantumisen."

SYL:n kannanotto kokonaisuudessaan:
http://www.epressi.com/tiedotteet/sosiaaliset-kysy...

Susanna Kaukinen

Tätä samaa tässä kaikki kiroaa, minäkin, hyvätuloisena: ei tässä touhussa ole ollut hitonkaan järkeä viimeiseen 20 vuoteen ja alkaa pinna ja kärsivällisemmältäkin palaa. Nää perhanan nylkijät pitää äänestää pois sieltä eduskunnasta pahanteosta, ettei näitä asioita sitten selvitellä polttelemalla autoja myöhemmin.

Samaten EU:sta ja Eurosta on päästävä pikimmiten, koska ne on vaan tän saman nylkijäporukan aseita kansanvaltaa vastaan.

Nyt herätys - ja vastarintaan!

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Jakakaa ihmeessä tätä blogia sosiaalisessa mediassa!

Kiitän Sinua Juho tästä, mutta muista, että seuraavien vaalien jälkeen työnnän tätä kirjoitusta Keskustapolitikkojen eteen yhä uudelleen ja uudelleen, jos eivät halua palauttaa verotusta entisen malliseksi => progressivisemmaksi.
Puiolustakaa pienviljelijää ja vähäosaisia - tarvitsette meitä muuhunkin kuin vaaleihin.

________________________________

En millään muotoa itse kuulu Keskustaan, mutta olen yhteistyössä kaikin keinoin Keskustan kanssa näissä "Puhtaan ruuan"- ja "Lähiruoka"-asioissa.
Toivoisin myös, että varsinkin pienviljelijät olisivat aktiivisia näissä 'Ruokarinki'-asioissa (sanoi EU-satraapit mitä hyvänsä.)

Henry

Susanna Kaukinen

Peesaan Henryä. Tämä ehdottomasti megajakoon saman tien. Pistän boostia facebookissa ja jaan ryhmiin.

Ystävät ja toverit, tämä tapetille, nyt!

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Epäilemättä kirjoittaja on vilpittömällä mielellä, kuten ovat jo olleet monien vaalien äänestäjät, kun ovat äänestäneet entisen menon jatkumisen puolesta eli jotain eduskuntapuolueista. Sillä samaa EU-puoluetta koko eduskunta on.

Eikä sitä tasaverotusta Lipposen hallitus aloitanut vaan keskustalaisen Esko Ahon hallitus ja myös sen jälkeen Kepu on ollut muitten tavoin jatkamassa samalla linjalla. Ahon aikana jo siirryttiin EU-jäsenyydenkin johdosta arvonlisäverotukseen 1994 ja pääomaverotus omalla kiinteällä prosentillaan tuli 1993.

Jo tuota edellinen Holkerin hallitus oli kylläkin tehnyt verouudistuksen, jossa kaikkia tuloja ryhdyttin verottamaan ja veroprosentteja alennettiin. Matti Vanhasen hallitus toteutti osinkotulojen osittaisen verovapauden 2000-luvulla.

Verotus on vain yksi esimerkki siitä, miten suomalaisia on jo pitkän aikaa EU:n avustuksella pissitty silmään. Hyvätuloisten verotusta ja valtion keräämiä veroja on vähennetty. Sitten on vähennetty valtionosuudet kunnille likimain puoleen ja aiheutettu suuri hätä maan vähäosaisille. Kuntien ongelmat ovat siis ihan tahallaan aiheutettuja.

Sama hullutus jatkuu seuraavassakin Kepun vetämässä hallituksessa. Nythän on Kepun vuoro tulla vetämään ja toinen osa jää näennäiseen oppositioon. Pj Sipilä on kannattanut eläkeiän nostoa, kun Suomi tarvitsee lisää työvoimaa (lue työttömiä), ja samalla hän on kannattanut koulutusaikojen lyhentämistä. Siis nopeammin nuoria fakki-idiootteja työttömiksi.

Ei muutosta tule ennen kuin ihmiset tajuavat alkaa äänestää sen puolueohjelman puolesta, jota todella kannattavat. Todennäköisesti blogistikin kannattaa enemmän Ipun kuin Kepun ohjelmaa ja politiikkaa. Nyt hän on Suomen vihollisen leivissä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #7

Tästä kannattaa tehdä aikajanallinen Infograafi. Onko täällä hyviä kuvitusvääntäjiä?

Henry

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #7

Samaa mieltä, IPU:laista puhetta!

Laitapa Juho mietintään, olisitko sinä sellainen kaveri, joka oikeasti haluaa olla suomalaisten asialla nykyisen eliitin poliittista ja taloudellista korporaatiodiktatuuria vastaan.

Susanna Kaukinen

Jees, jaoin facessa johonkin 20-30 ryhmään, boostasin (1200-3100 mainosta) ja twittasin. Siitä alkua. Tää pitää ehdottomasti leipoa kansan tajuntaan!

Ah!

Tämä mun viime lauantain usarin ykkösblogi on erittäin relevanttia kalustoa liittyen tähän kalustoon sen suhteen, että mihin nämä hävitetyt miljardit johtaa:

=> http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Juu, nämä ovat todella samasta asiasta, tämä blogi ja tuo Susannan blogi.

Vaikkakin asiaa saatetaan katsoa "eri silmin", herättää kumpikin ajatuksia. Tämä asetelma tuo hyvin konkreettisesti esille sen, että meillä on suuretkin yhteiset intressit, eikä vähiten isämaan tulevaisuus, ja on mahdollista tehdä yhteistyötä näissä asioissa.

Hnery

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Tää on puoliksi totta, kepuosuus on fuulaa. Kokonaisveroaste laski lähelle 41 % mutta nyt sitä on nostettu lähemmäs 44 %. Tasaverokehityksen aloitti Aho ja se jatkui aina nykyiseen hallitukseen asti, joka on vihdoin lisännyt progressiota.

Kirjoittaja on oikeassa siinä, että meillä on verovaje, mutta toisaalta juuri nyt edes veroasteen nosto 50 % ei ratkaisisi ongelmia, koska julkisen sektorin osuus taloudesta on noussut rajusti ja tuntuva verojen nosto veisi rahaa entisestään yksityiseltä sektorilta. Verovajetta palkataan tällä hetkellä miljardien velanotolla.

Nykyisen hallituksen aloittamia suurituloisten veronkorotuksia on varaa jatkaa (nyt tehty vasta n. 0,5 mrd), koska heidän tuloistaan pienempi osa elvyttää kotimaan taloutta, mutta pienituloisten osalta pitäisi pikemminkin laskea veroja lisää (nyt laskettu 0,5 mrd), jotta julkiselle investointielvytykselle saadaan yksityistä kulututustukea.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Katso kommenttini 7. Julkisen sektorin osuus vaihtelee suhdanteiden mukaan, joten vuosilukujen valinnalla voidaan näyttää mitä vain.

Enpä ole tutkinut tarkasti nykyhallituksen veropäätöksiä. Muistan vain, että osinkoverotukseen oli tarkoitus laittaa oikein raju rikkaita suosiva muutos. Sen paljastuttua yläpään hyötyä leikattiin, mutta verovapaan tulon alarajaa nostettiin rajusti. Samoin on päätetty alentaa yhteisöveroa, mikä sekinkoituu hyvätuloisten eduksi. Ja olihan sitä muutakin.

Oleellisinta on kuitenkin, että kunnat on pakotettu nostamaan palveluhintojaan, kun valtio on leikannut valtionosuudet. Tämä iskee prosentuaalisesti pahiten juuri heikoimpiin, joista kaikilla ei ole verotettavaa tuloa lainkaan. Kunnat ovat myös nostaneet kiinteistöverojaan ja nostavat yleistä veroäyriään. Näin tasaverotus etenee.Rikkaat hyötyvät. Jos olen oikein ymmärtänyt, niin valtion tuloistakin progressiivisen verotulon osuus on enää alle 10 prosenttia, vähän kuitenkin. Koko eduskuntasakki on ollut jossain vaiheessa tätä tukemassa. Vaikuttaminen nykyiseen eduskuntaan on yhtä toivotonta kuin EU:n muuttaminen. Muutos voi tulla eduskuntapuolueiden ulkopuolelta ja eroamalla eurosta ja EU:sta.

Kysyntää olisi lisätty jonkinasteisilla palkankorotuksilla. Nyt sen sijaan lähdettin palkanalennuksiin, eli sisäiseen devalvaatioon eli deflaation tielle. Jo teknisestikin se tuo vähemmän verotuloja julkiselle puolelle sen lisäksi, että kahlitsee talouden nousua. Hulluus on ymmärrettävissä vain siten, että kansantaloudella ja ihmisillä ei ole mitään väliä, kunhan edistetään yksityistämistä. Laman tunnelmissa myös EU:n ja USA:n yhdistäminen sujuu paremmin ja huomaamatta.

Itsenäisen maan ei tarvitse velkaantua yksityispankeille.

Arhi Kuittinen

Keskusta elää itsepetoksessa niin kauan kuin ei huomaa että sen ministerit, varsinkin Mauri Pekkarinen, on ollut ajamassa murskaavasti veroprogression purkamista ja myös veronkiertoa helpottavia tuhanisa lakisäädöksiä.

Ahon hallitus kutsui myös amerikkalaisia Chigacon koulukunnan uusliberalisteja profeettoja eli konsultteja julistamaan tuhoa hyvinvointivaltiolle virkamiesten, kansanedustajien ja ministerien aivopesutilaisuuksiin, jotta rikkaat voisivat härskisti rikastua.

Joka vuosi annetaan verohelpotuksia eli verotukia 23 miljardin edestä, pääasiassa suuren kapitaalin eli pääoman ja maan omistajille.

Oikeistolaisen politiikan eliittiryhmille ja suurviljelijöille.

Systemaattista korruptiota kokoomuksen ja keskustan eliittiklaaneille.

Suomi on klaanikorruption mädättämä maa, jota tarjotaan nyt uhriksi Saksan "EU:lle".

-- Verotukien hurja summa:

23 miljardia euroa.

Verotuksen kautta jaettavat erilaiset tuet ovat Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n mukaan kasvaneet nopeasti neljän vuoden aikana.

- kauppalehti.fi - http://www.kauppalehti.fi/etusivu/verotukien+hurja...

Käyttäjän ErkkiKelloniemi kuva
Erkki Kelloniemi

Ainoa keino palauttaa luottamus demokratiaan on järjestelmän muuttaminen niin, että eduskuntavaaleissa kukin ryhmittymä esittää oman selkeän talous-ja yhteiskuntapolitiikan ohjelmansa, johon ehdokkaat sitoutuvat etukäteen ja sekä kansanedustajat, että ohjelman pääkohdat hyväksytään tai hylätään vaaleissa. Avoin demokratia sulkisi kansankädellä ulos puolueet ja puhujat, joita politiikassa on nyt ihan liikaa.

Käyttäjän OlliJuntunen kuva
Olli Juntunen

Tosiasiat ovat pahasti pielessä. Vuonna 1995 veroaste oli 45,7% ja vuonna 2013 arviolta 44,9%. http://www.veronmaksajat.fi/.../kansantaloudentu.....

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid
Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Perinteisesti kun joku maa on ryssinyt taloutensa, lopputulema on Ahon hallituksen tyyliin laskea verotaso niin alas, että talouden dynaamiset vaikutukset alkavat toimia. Verokannan lasku yhdistettynä menoleikkauksiin ja agressiiviseen rahapolitiikkaan (korot alas, valuutta devalvoiden, keskuspankki ostamaan tarvittaessa valtion velkakirjoja jne) on se malli, mikä on aiemmin toiminut.

Veronkorotuksista ei ole mitään apua nykyiseen tilanteeseen.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Eikä veronalennuksista. Taloustiede (ns.) on uskontoa tai paremminkin ideologiaa. Tai samahan se asia.

Se on kyllä kysynnän kannalta periaatteessa likimain sama, kumpi se kuluttaa, yksityinen tai julkinen. Veronalennuksilla vähennetään julkista kulutusta ja tuotantoa, tehdään työttömiä, ja toivotaan että hyvätuloiset rikkaat sitten vastaavasti ryhtyisivät lomailemaan Suomessa ja kuluttamaan enemmän suomalaisia tuotteita. Näinhän ei nykyisin täydessä määrin tapahdu, joten veronalennusten kautta työtä ja tuotantoa liukuu ulkomaille. Tietenkin palkankorotuksistakin osa koituu ulkomaiden hyväksi, mutta köyhemmillä duunareilla kuitekin vähemmän kuin rikkailla verohelpotusten saajilla. Suomessahan verohelpotuksia on annettu eniten hyvätuloisille.

Sen sijaan veronkorotusten voidaan sanoa menevän suoraan liki kokonaisuudessaan suomalaisen tuotannon hyväksi, ja menisi enemmänkin, mikäli EU ei pakottaisi kilpailuttamaan julkisia hankintoja kansainvälisesti. Veronkorotusten avulla on nykyisessä systeemissäkin mahdollista aikaansaada varmuudella investointeja, joilla on suuret kerrannaisvaikutukset myös yksityissektorilla. Laman aikana yritys ei sen sijaan helposti investoi, vaikka kuinka paljon veronalennuksia tarjotaan. Kuten nyt taas tarjotaan. Sitten investoi, kun uskoo tulevaisuuteen.

Onhan se aivan mieletöntä, että meillä riidellään muutaman kymmenyksen palkankorotuksista ja tehdään reaaliarvoltaan prosentin parin suuruisia valtakunnallisia palkanalennuksia kuten nyt, mutta ollaan aivan hiljaa 90 prosentin suuruisesta valuutan arvon noususta. Siis tällaisesta palkannoususta. Jos nyt euromaissa haluttaisiin taloudelle nousua, niin järjestettäisiin kunnon devalvaatio. Ei siinä muutaman prosentin palkkakurjistamisella merkitystä ole. Koetulle kurjistamiselle yleensäkin tulee mielekkyyttä vain sitä kautta, että se edistää yksityistämistä ja palkkahaitarin kasvua. Maa kerrallaan otetaan käsittelyyn.

Ensimmäisestä integraatiolamasta noustiin kahden devalvaation avulla. Devalvaation avulla noustaan joskus tästä toisestakin.

Toimituksen poiminnat